Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 808979

Vrijeme, klima, poljoprivreda i požari raslinja


Vučetić, Višnjica
Vrijeme, klima, poljoprivreda i požari raslinja // Agrometeorologija u službi korisnika: „Zaštita prirode, požari raslinja i poljoprivreda“ / Vučetić, Višnjica (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agrometeorološko društvo, 2015. str. 1-4 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Vrijeme, klima, poljoprivreda i požari raslinja
(Weather. climate, agriculture and wildfires)

Autori
Vučetić, Višnjica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Agrometeorologija u službi korisnika: „Zaštita prirode, požari raslinja i poljoprivreda“ / Vučetić, Višnjica - Zagreb : Hrvatsko agrometeorološko društvo, 2015, 1-4

Skup
Agrometeorologija u službi korisnika: „Zaštita prirode, požari raslinja i poljoprivreda“

Mjesto i datum
Opuzen, Hrvatska, 06.03.2015

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Linearni trend ; jabuka ; vinova loza ; opasnoet od požara raslinja
(Linear trend ; apple ; grapevine ; wildfire risk)

Sažetak
Analiza utjecaja klimatskih promjena na različite sorte jabuka pokazala je u svim klimatskim zonama kod nas raniji početak listanja i cvjetanja jabuka za 2–6 dana/10 god. što je posljedica toplije zime i proljeća. U jesen se ne uočava tako jednoznačno kašnjenje žućenja i opadanja lišća u svim klimatskim zonama. Jesenske novije sorte jabuke (jonatan i zlatni delišes) osjetljivije su na klimatske varijacije nego starinske sorte, te je opaženo njihovo skraćivanje vegetacijskog razdoblja u unutrašnjosti Hrvatske i produljenje u gorskoj Hrvatskoj. Slično se događa i s ranijim početkom proljetnih fenofaza vinove loze za 2–3 dana/10 god. u unutrašnjosti Hrvatske (graševina) i Istri (malvazija). U Dalmaciji se ne opaža tako ujednačen raniji početak vegetacije plavca malog. U prosjeku je došlo do skraćivanja razdoblja od početka zrenja do punog zrenja za oko tjedan dana u Dalmaciji i oko dva tjedna u kontinentalnoj Hrvatskoj. Ovo zatopljenje ukazuje i na povećanje potencijalne opasnosti od požara raslinja i produljenje požarne sezone posljednja tri desetljeća posebice na dalmatinskom području. Međutim, posljednjih 60 godina primijećen je statistički signifikantan trend u unutrašnjosti Hrvatske (Lika i istočna Hrvatska). S time požarna problematika nije više vezana isključivo za jadransku obalu i otoke nego i za druge dijelove Hrvatske.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeofizikaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Državni hidrometeorološki zavod

Autor s matičnim brojem:
Višnjica Vučetić, (111321)