Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 808978

Vremenske situacije za vrijeme velikih šumskih požara


Vučetić, Višnjica; Mifka, Boris
Vremenske situacije za vrijeme velikih šumskih požara // Agrometeorologija u službi korisnika: „Zaštita okoliša i šumski požari“ / Vučetić, Višnjica (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agrometeorološko društvo, 2014. str. 11-13 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Vremenske situacije za vrijeme velikih šumskih požara
(Weather situation during the large wildfires)

Autori
Vučetić, Višnjica ; Mifka, Boris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Agrometeorologija u službi korisnika: „Zaštita okoliša i šumski požari“ / Vučetić, Višnjica - Zagreb : Hrvatsko agrometeorološko društvo, 2014, 11-13

Skup
Agrometeorologija u službi korisnika: „Zaštita okoliša i šumski požari“

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 24.03.2014

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Niska mlazna struja ; požari raslinja ;
(Low level jet ; wildfires)

Sažetak
U većini požara na otvorenom vremenski uvjeti imaju odlučujuću ulogu u njihovom razvoju, širenju i ponašanju. Meteorološki elementi koji najviše utječu na pojavu i širenje požara su Sunčevo zračenje, temperatura zraka, relativna vlažnost zraka, količina oborine, brzina i smjer vjetra, ali isto tako je važna i vertikalna struktura atmosfere. Nestabilno stratificirana atmosfera, kad se topliji zrak nalazi u prizemnim slojevima atmosfere, je posebno opasna za širenje požara zbog povoljnih uvjeta za razvoj jakih uzlaznih struja. Također se smatra da postoji zona kritične brzine vjetra u kojoj jačina vjetra kontrolira žestinu požara. U slučaju da je brzina vjetra velika, vjetar utječe na ponašanje požara tj. kontrolira smjer i brzinu širenja požara. Stoga su prizemne i visinske analize vremenskih situacija za vrijeme velikih požara osobito važne radi spoznaje u kojim meteorološkim uvjetima najčešće nastaju i kako se ponašaju da bi se preventivno moglo djelovati u njihovu suzbijanju. Detaljne vremenske analize požara na Jadranu su ukazale i na one vremenske pokazatelje koji bi mogli upozoriti na početak nastanka i mogućnost izvanrednog ponašanja požara raslinja. To su pojava niske mlazne struje kada je maksimalna brzina vjetra u donjoj troposferi veća od 12 m/s i približavanje hladne fronte.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeofizikaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
004-1193086-3035 - Klimatske varijacije i promjene i odjek u područjima utjecaja (Marjana Gajić-Čapka, )

Ustanove
Državni hidrometeorološki zavod