Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 808976

Utjecaj klimatskih promjena na potencijalnu opasnost od šumskih požara


Vučetić, Višnjica
Utjecaj klimatskih promjena na potencijalnu opasnost od šumskih požara // Agrometeorologija u službi korisnika: „Zaštita okoliša i šumski požari“ / Vučetić, Višnjica (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agrometeorološko društvo, 2014. str. 1-3 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Utjecaj klimatskih promjena na potencijalnu opasnost od šumskih požara
(Impact of climate change on the potential wildfire risk)

Autori
Vučetić, Višnjica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Agrometeorologija u službi korisnika: „Zaštita okoliša i šumski požari“ / Vučetić, Višnjica - Zagreb : Hrvatsko agrometeorološko društvo, 2014, 1-3

Skup
Agrometeorologija u službi korisnika: „Zaštita okoliša i šumski požari“

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 24.03.2014

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Mjesečna i sezonska žestina ; kanadska metoda FWI za opasnost od šumskih požara
(Monthly and Seasonal Severity Rating ; FWI Canadian method for wildfire risk)

Sažetak
Šumski požari se često puta povezuju sa sušom, pa tako jedna jedna elementarna nepogoda uzrokuju drugu. Međutim, vatra, osim što stvara velike štete na raslinju, dovodi i do kemijsko-fizikalnih promjena u sastavu tla. Ogoljelo tlo nakon šumskog požara podložno je jakoj eroziji uzrokovano ili vjetrom ili bujicama oborinske vode. To sve pokazuje kolika je povezanost atmosferskih procesa, šumskih požara i procesa koji se odvijaju u tlu, posebice nakon katastrofanih požara. Dalmacija je najugroženije područje od požara raslinja u Hrvatskoj, a posebice se još izdvajaju srednjodalmatinski otoci (Vučetić, 1987, 1992, 2001, 2002). Razlog tome su lako zapaljivi biljni pokrov (sredozemna vegetacija) i dugotrajna sušna razdoblja. Tu potencijalnu opasnost povećava i ljudski čimbenik zbog povećanog broja turista ljeti. Požarna razaranja često puta znaju poprimiti katastrofalne razmjere, te osim šuma stradavaju i poljoprivredne kulture, ugrožavaju naseljena mjesta i ljudske živote. Stoga je u požarnoj problematici potrebno sustavno pratiti klimatske i vremenske uvjete i povezati ih s ponašanjem požara sa svrhom poduzimanja što djelotvornijih preventivnih mjera u sprječavanju nastanka šumskih požara. Zbog toga se u Državnom hidrometeorološkom zavodu već 33 godina izrađuju procjene opasnosti od izbijanja i širenja šumskih požara za jadransko područje, a poslljednje dvije požarne sezone i za cijelu Hrvatsku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeofizikaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
004-1193086-3035 - Klimatske varijacije i promjene i odjek u područjima utjecaja (Marjana Gajić-Čapka, )

Ustanove
Državni hidrometeorološki zavod

Autor s matičnim brojem:
Višnjica Vučetić, (111321)