Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 808214

Usporedba hranjivosti silaže cijele biljke kukuruza i silaže sirka zrnaša


Gmižić, Josip; Lamešić, Vesna; Bošnjak, Krešimir
Usporedba hranjivosti silaže cijele biljke kukuruza i silaže sirka zrnaša // 51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma Zbornik radova / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, 2016. str. 223-227 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 808214 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba hranjivosti silaže cijele biljke kukuruza i silaže sirka zrnaša
(Comparison of nutritive value of whole plant corn silage with grain sorghum silage)

Autori
Gmižić, Josip ; Lamešić, Vesna ; Bošnjak, Krešimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma Zbornik radova / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, 2016, 223-227

ISBN
978-953-7878-50-4

Skup
51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15-18.02.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Sirak zrnaš; kukuruz; silaža; prinos; hranjivost; fermentacija
(Grain sorghum; corn; silage; yield; nutrition; fermentation)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi prinos suhe tvari (ST) cijele biljke sirka zrnaša i kukuruza te hranjivost silirane biljne mase. Biljna masa cijele biljke sirka zrnaša i kukuruza silirana je u laboratorijske silose. Sadržaj ST (P>0, 05) u siliranoj masi sirka zrnaša bio je 404 g kg-1 ST, a u siliranoj masi kukuruza 383 g kg-1 ST. Prinos ST cijele biljke kukuruza iznosio je 29, 3 t ha- 1, a prinos ST cijele biljke sirka zrnaša 16, 2 t ha- 1 (P<0, 001). Utvrđena je veća (P<0, 001) metabolička energija (ME), 12, 33 MJ kg-1 ST i veća probavljivost organske tvari u suhoj tvari (D- vrijednost), 82, 33 % kod kukuruzne silaže u odnosu na ME i D-vrijednost silaže sirka zrnaša (7, 23 MJ kg-1 ST i 68, 33%, respektivno). Sadržaj neutralnih detergent vlakana (NDV) je bio statistički značajno veći (P<0, 01) kod silaže sirka zrnaša (387, 33 g kg-1 ST) u odnosu na silažu cijele biljke kukuruza (362, 00 g kg-1 ST). Sadržaj sirovih proteina (SP) i završna pH vrijednost silaže sirka zrnaša (70 g kg-1 ST, odnosno 4, 05) i silaže kukuruza (66 g kg-1 ST, odnosno 4, 5) statistički se nisu razlikovali (P>0, 05).

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Krešimir Bošnjak (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Gmižić, Josip; Lamešić, Vesna; Bošnjak, Krešimir
Usporedba hranjivosti silaže cijele biljke kukuruza i silaže sirka zrnaša // 51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma Zbornik radova / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, 2016. str. 223-227 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Gmižić, J., Lamešić, V. & Bošnjak, K. (2016) Usporedba hranjivosti silaže cijele biljke kukuruza i silaže sirka zrnaša. U: Pospišil, M. & Vnučec, I. (ur.)51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma Zbornik radova.
@article{article, year = {2016}, pages = {223-227}, keywords = {Grain sorghum, corn, silage, yield, nutrition, fermentation}, isbn = {978-953-7878-50-4}, title = {Comparison of nutritive value of whole plant corn silage with grain sorghum silage}, keyword = {Grain sorghum, corn, silage, yield, nutrition, fermentation}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }