Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 807826

Matematički opis procesa uklanjanja Pb(II) i Zn(II) iz binarne vodene otopine na zeolitu postupkom u koloni


Nuić, Ivona; Trgo, Marina; Perić, Jelena; Gatta, Giacomo Diego; Vukojević Medvidović, Nediljka; Ugrina, Marin
Matematički opis procesa uklanjanja Pb(II) i Zn(II) iz binarne vodene otopine na zeolitu postupkom u koloni // XI. susret mladih kemijskih inženjera - Knjiga sažetaka / Matijašević, Gordana (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 2016. str. 124-124 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Matematički opis procesa uklanjanja Pb(II) i Zn(II) iz binarne vodene otopine na zeolitu postupkom u koloni
(Mathematical description of Pb(II) and Zn(II) removal from a binary aqueous solution onto zeolite by column method)

Autori
Nuić, Ivona ; Trgo, Marina ; Perić, Jelena ; Gatta, Giacomo Diego ; Vukojević Medvidović, Nediljka ; Ugrina, Marin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XI. susret mladih kemijskih inženjera - Knjiga sažetaka / Matijašević, Gordana - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 2016, 124-124

ISBN
978-953-6894-55-0

Skup
XI. susret mladih kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18-19.02.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Binarna vodena otopina; olovo; cink; prirodni zeolit; postupak u koloni
(Binary solution; lead; zinc; natural zeolite; column method)

Sažetak
Opskrba pitkom vodom i pročišćavanje otpadnih voda postaje sve značajniji čimbenik održivog razvoja. Vodnim resursima treba upravljati integralno, a pročišćavanje otpadnih voda postaje nužnost koja daje poticaj istraživanju i razvoju novih tehnologija obrade. Postupci i metode za obradu otpadnih voda moraju osigurati izlaznu kvalitetu obrađene vode, koja će omogućiti njenu ponovnu uporabu. U tom smislu nužna je primjena naprednih procesa pročišćavanja otpadnih voda kao što su: adsorpcija, ionska izmjena te membranske tehnike. Budući da visoka cijena ovih procesa ograničava njihovu primjenu, znanstvena istraživanja posljednjih godina usmjerena su prema pronalaženju rješenja kojima bi ovi procesi postali i ekonomski prihvatljivi. Stoga se u novije vrijeme sve više istražuju tzv. low-cost sorbenti kao efikasna zamjena za skupe komercijalne sorbente. Prirodni zeoliti su prepoznati kao učinkoviti ionski izmjenjivači i adsorbenti kojima se na ekonomski i ekološki prihvatljiv način mogu iz vodenih otopina ukloniti štetne tvari poput iona teških metala, radioaktivnih tvari i amonijaka. U praksi se primjena zeolita provodi postupkom u koloni, a rezultati se opisuju krivuljom proboja. Stoga je od velike važnosti pouzdano predvidjeti i izračunati točku proboja i točku iscrpljenja za različite parametre procesa. U ovome radu Yoon- Nelsonov empirijski model primijenjen je za matematičko opisivanje eksperimentalnih krivulja proboja vezanja Pb(II) i Zn(II) iz binarne vodene otopine za tri visine sloja zeolita. Linearnom regresijskom analizom izračunati su parametri modela (kYN, τ i qτ), a dobivene modelne krivulje proboja pokazale su dobro slaganje s eksperimentalnim rezultatima. Vrijednosti eksperimentalno dobivenih kapaciteta u točki iscrpljenja (qE) te onih izračunatih iz modela (qYN) pokazale su izvrsno slaganje, što potvrđuje da se Yoon-Nelsonov model može uspješno primjeniti za predviđanje krivulja proboja za ispitane eksperimentalne uvjete.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2013-11-4981 - Prirodni zeoliti kao reaktivne barijere za obradu procjednih otpadnih voda odlagališta otpada (Marina Trgo, )

Ustanove
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split