Fenološke, pomološke i kemijske osobine sorte višnje Maraske (Prunus cerasus var. marasca) na lokalitetu Škabrnja (CROSBI ID 633634)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Rumora, Jasna ; Brkljača, Mia ; Salama, Anita
hrvatski
Fenološke, pomološke i kemijske osobine sorte višnje Maraske (Prunus cerasus var. marasca) na lokalitetu Škabrnja
Višnja maraska (P.cerasus var. marasca) je autohtona sorta višnje koja se tradicionalno uzgaja u Zadarskoj županiji. Veličina ploda i kemijski parametri ploda pod utjecajem su položaja pa je značajno utvrditi koji položaj daje optimalnu kvalitetu ploda. Istraživanje je provedeno u ekološkim uvjetima Ravnih kotara u mjestu Škabrnja na položaju „Kod bunara“. Nasad je star 15 godina, stabla su posađena na podlozi rašeljka (P. mahaleb). Smjer pružanja redova je sjever-jug. Gustoća sklopa u nasadu je 5 m x 5 m, a uzgojni oblik kotlasta vaza. Uzimano je po 10 plodova sa po 10 slučajno odabranih stabala na južnoj (S1), na istočnoj (S2) i na sjevernoj (S3) strani nasada. Prema fenogramu cvatnja je trajala 12 dana, rast i razvoj ploda 26 dana, dok je od početka šare do pune zrelosti proteklo 30 dana i fenogrami su bili podjednaki na S1, S2 i S3. Utvrđena je značajno veća masa, širina, visina i debljina ploda za S3 (2, 52 g, 16, 42 mm, 13, 92 mm, 15, 18 mm) u odnosu na S2 (2, 16 g, 15, 83 mm, 13, 22 mm, 14, 22 mm) i S1 (2, 36 g, 16, 06 mm, 13, 36 mm, 14, 59 mm), dok su značajne razlike između S1 i S2 utvrđene samo za debljinu ploda. S druge strane, rezultati kemijske analize pokazali su značajno veći udio topljive suhe tvari na S1 (26, 72 °Brix-a) i S2 (27, 12 °Brix-a) u odnosu na S3 (25, 2 °Brix-a). Između S1 i S2 nisu utvrđene statistički značajne razlike za ovaj ispitivani parametar, kao i za dobivene vrijednosti za ukupne kiseline na S1, S2 i S3. Na sjevernom položaju veći je rast ploda ali ne i nakupljanje šećera.
višnja maraska ; fenofaze ; kvaliteta ploda ; šećeri ; kiseline
nije evidentirano
engleski
Pehenological, pomological and chemical parameters of sour cherry variety marasca (prunus cerasus var. marasca)on locality Škabrnja
nije evidentirano
sour cherry marasca ; phenophases ; fruit quality ; sugars ; total acids
nije evidentirano
Podaci o prilogu
24-24.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
11. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem, zbornik sažetaka
Stanisavljević, A. ; Šimunović, V. ; Vujević, P.
Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica
Podaci o skupu
11. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem, Beli Manastir, 3.-5. ožujka 2016.
predavanje
03.03.2016-05.03.2016
Beli Manastir, Hrvatska