Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Fenološke, pomološke i kemijske osobine sorte višnje Maraske (Prunus cerasus var. marasca) na lokalitetu Škabrnja (CROSBI ID 633634)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Rumora, Jasna ; Brkljača, Mia ; Salama, Anita Fenološke, pomološke i kemijske osobine sorte višnje Maraske (Prunus cerasus var. marasca) na lokalitetu Škabrnja // 11. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem, zbornik sažetaka / Stanisavljević, A. ; Šimunović, V. ; Vujević, P. (ur.). Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica, 2016. str. 24-24

Podaci o odgovornosti

Rumora, Jasna ; Brkljača, Mia ; Salama, Anita

hrvatski

Fenološke, pomološke i kemijske osobine sorte višnje Maraske (Prunus cerasus var. marasca) na lokalitetu Škabrnja

Višnja maraska (P.cerasus var. marasca) je autohtona sorta višnje koja se tradicionalno uzgaja u Zadarskoj županiji. Veličina ploda i kemijski parametri ploda pod utjecajem su položaja pa je značajno utvrditi koji položaj daje optimalnu kvalitetu ploda. Istraživanje je provedeno u ekološkim uvjetima Ravnih kotara u mjestu Škabrnja na položaju „Kod bunara“. Nasad je star 15 godina, stabla su posađena na podlozi rašeljka (P. mahaleb). Smjer pružanja redova je sjever-jug. Gustoća sklopa u nasadu je 5 m x 5 m, a uzgojni oblik kotlasta vaza. Uzimano je po 10 plodova sa po 10 slučajno odabranih stabala na južnoj (S1), na istočnoj (S2) i na sjevernoj (S3) strani nasada. Prema fenogramu cvatnja je trajala 12 dana, rast i razvoj ploda 26 dana, dok je od početka šare do pune zrelosti proteklo 30 dana i fenogrami su bili podjednaki na S1, S2 i S3. Utvrđena je značajno veća masa, širina, visina i debljina ploda za S3 (2, 52 g, 16, 42 mm, 13, 92 mm, 15, 18 mm) u odnosu na S2 (2, 16 g, 15, 83 mm, 13, 22 mm, 14, 22 mm) i S1 (2, 36 g, 16, 06 mm, 13, 36 mm, 14, 59 mm), dok su značajne razlike između S1 i S2 utvrđene samo za debljinu ploda. S druge strane, rezultati kemijske analize pokazali su značajno veći udio topljive suhe tvari na S1 (26, 72 °Brix-a) i S2 (27, 12 °Brix-a) u odnosu na S3 (25, 2 °Brix-a). Između S1 i S2 nisu utvrđene statistički značajne razlike za ovaj ispitivani parametar, kao i za dobivene vrijednosti za ukupne kiseline na S1, S2 i S3. Na sjevernom položaju veći je rast ploda ali ne i nakupljanje šećera.

višnja maraska ; fenofaze ; kvaliteta ploda ; šećeri ; kiseline

nije evidentirano

engleski

Pehenological, pomological and chemical parameters of sour cherry variety marasca (prunus cerasus var. marasca)on locality Škabrnja

nije evidentirano

sour cherry marasca ; phenophases ; fruit quality ; sugars ; total acids

nije evidentirano

Podaci o prilogu

24-24.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

11. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem, zbornik sažetaka

Stanisavljević, A. ; Šimunović, V. ; Vujević, P.

Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica

Podaci o skupu

11. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem, Beli Manastir, 3.-5. ožujka 2016.

predavanje

03.03.2016-05.03.2016

Beli Manastir, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)