Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 807712

O jeziku Drugoga vrbničkoga brevijara


Mihaljević, Milan
O jeziku Drugoga vrbničkoga brevijara // Hrvatsko glagoljaštvo u europskom okružju / Badurina Stipčević, Vesna ; Požar, Sandra ; Velčić, Franjo (ur.).
Zagreb: Staroslavenski institut, 2015. str. 535-575 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
O jeziku Drugoga vrbničkoga brevijara
(On the Language of the Second Vrbnik Breviary)

Autori
Mihaljević, Milan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Hrvatsko glagoljaštvo u europskom okružju / Badurina Stipčević, Vesna ; Požar, Sandra ; Velčić, Franjo - Zagreb : Staroslavenski institut, 2015, 535-575

ISBN
978-953-6080-20-5

Skup
Hrvatsko glagoljaštvo u europskom okružju. Međunarodni znanstveni skup povodom 110. obljetnice Staroslavenske akademije i 60. obljetnice Staroslavenskoga instituta

Mjesto i datum
Krk, Hrvatska, 5-6. 10. 2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Hrvatski crkvenoslavenski jezik; hrvatskoglagoljski kodeksi; Drugi vrbnički brevijar
(Croatian Church Slavonic language; Croatian-Glagolitic codices; Second Vrbnik Breviary)

Sažetak
U radu se opisuje jezik hrvatskoglagoljskoga Drugoga vrbničkoga brevijara iz 14. st. Taj je brevijar tipičan predstavnik sjeverne, krčko-istarske skupine kodeksa. U cjelini je njegov jezik konzervativan hrvatski crkvenoslavenski. Na grafijskoj razini konzervativnost pokazuju: uporaba slova iže u glasovnoj ulozi i ostatci grafije za jeri ; na fonološkoj razini: vitacizam i itacizam u grčkim posuđenicama, odraz grčkoga ц i latinskoga f kao p, dobro čuvanje skupine žd i jata, česta odsutnot sekundarnoga poluglasa itd. ; na morfološkoj razini: brojni oblici sporednih sklonidbenih razreda, ostatci praslavenske sheme živosti s akuzativom koji je jednak nominativu, dobro čuvanje dvojine, nesklonjivi oblici pridjeva starih i-osnova, očuvanost kratke sklonidbe pridjeva, brojni oblici asigmatskoga i prvoga sigmatskoga aorista, nestegnuti oblici imperfekta, uporaba supina itd. ; na sintaktičkoj razini: velik broj apsolutnih dativa, dativi s infinitivom, čuvanje genitiva negacije i sl. Leksik je također vrlo konzervativan: puno je arhaizama, više je grecizama nego u većini drugih hrvatskoglagoljskih brevijara, brojni su preslavizmi, a posvejdočeni su i neki rijetki protobugarizmi. Ipak, kao i u ostalim hrvatskoglagoljskim kodeksima, sa starima se isprepliću i novi, čakavski elementi. Neki od njih upućuju na to da je taj brevijar najvjerojatnije i nastao u Vrbniku na otoku Krku: zamjenjivanje slova šta đervom, odraz jakoga jera kao e, miješani odraz jata, gubljenje jakoga poluglasa u završnom slogu, širenje nominativnoga oblika starih v-osnova i na akuzativ, upitna zamjenica če i sl.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Staroslavenski institut , Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Milan Mihaljević, (79274)