Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj sadržaja sirovih bjelančevina u obroku na količinu i sastav mlijeka alpina koza (CROSBI ID 226427)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Bendelja Ljoljić, Darija ; Antunac, Neven ; Mašek, Tomislav ; Kostelić, Antun ; Pintar, Jasna Utjecaj sadržaja sirovih bjelančevina u obroku na količinu i sastav mlijeka alpina koza // Mljekarstvo, 66 (2016), 2; 129-137. doi: 10.15567/mljekarstvo.2016.0205

Podaci o odgovornosti

Bendelja Ljoljić, Darija ; Antunac, Neven ; Mašek, Tomislav ; Kostelić, Antun ; Pintar, Jasna

hrvatski

Utjecaj sadržaja sirovih bjelančevina u obroku na količinu i sastav mlijeka alpina koza

Višak bjelančevina i nedostatak energije u obroku koza uzrokuje višak dušičnih tvari u buragu uz oslobađanje amonijaka te porast koncentracije ureje u krvi i mlijeku, što nepovoljno utječe na proizvodnju i preradbene osobine mlijeka, zagađenje okoliša i reprodukcijske odlike koza. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj kratkoročne (30 dana) promjene sadržaja sirovih bjelančevina (SB) u krmnoj smjesi na dnevnu količinu mlijeka (DKM), koncentraciju ureje (U) i omjer masti i bjelančevina (M/B) u kozjem mlijeku. Preliminarno istraživanje provedeno je na 72 alpina koze, grupirane u tri skupine, s po 24 nasumično odabrane koze. Od jarenja do odbića, koze su hranjene istim obrokom (12 % SB), nakon čega je uslijedilo razdoblje kratkoročne hranidbe s različitim udjelom SB u krmnoj smjesi: (S-1=14 % nizak udio, S-2=16 % optimalan i S-3=18 % visok udio). Povećanje SB u krmnoj smjesi za 2 %, 4 % i 6 % imalo je za posljedicu povećanje DKM za: 1, 29 L, 1, 48 L i 1, 91 L, kao i koncentracije ureje za: 16, 26 i 30 mg/100 mL. Omjer M/B smanjio se u S-1, S-2 i S-3 skupini s 1, 55 na 1, 24 ; s 1, 53 na 1, 18 i s 1, 39 na 1, 12. Optimiziranje hranidbe u pogledu racionalnijeg uravnoteženja bjelančevina kao najskuplje hranjive tvari obroka, izbalansiranosti energijom i bjelančevinama, kao i utvrđivanje fizioloških granica koncentracije ureje u mlijeku, preduvjet su intenzivne proizvodnje kozjeg mlijeka.

kozje mlijeko ; alpina pasmina ; ureja u mlijeku ; dnevna količina mlijeka ; omjer mast/bjelančevine

nije evidentirano

engleski

The effect of crude protein in the diet on the quantity and composition of milk in Alpine goats

nije evidentirano

goat's milk ; Alpina breed ; urea in milk ; daily milk yield ; fat to protein ratio

nije evidentirano

Podaci o izdanju

66 (2)

2016.

129-137

objavljeno

0026-704X

1846-4025

10.15567/mljekarstvo.2016.0205

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice
Indeksiranost