Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 806780

O Bogu posvećenom životu u patristici. Prikaz povijesnoga razvoja i duhovnosti


Bodrožić, Ivan
O Bogu posvećenom životu u patristici. Prikaz povijesnoga razvoja i duhovnosti // Diacovensia : teološki prilozi, 4 (2015), 425-440 (podatak o recenziji nije dostupan, stručni, znanstveni)


CROSBI ID: 806780 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
O Bogu posvećenom životu u patristici. Prikaz povijesnoga razvoja i duhovnosti
(On consecrated life in patristics. The overview of historical development and spirituality)

Autori
Bodrožić, Ivan

Izvornik
Diacovensia : teološki prilozi (1330-2655) 4 (2015); 425-440

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, stručni, znanstveni

Ključne riječi
patristika; posvećeni život; djevičanstvo; monaštvo; monaška duhovnost
(patristics; consecrated life; virginity; monasticism; monastic spirituality)

Sažetak
Autor u ovom radu, podijeljenom u tri poglavlja, propituje razvoj posvećenoga života u ranoj Crkvi. Najprije daje terminološka objašnjenja kako bi ukazao na sličnosti i razlike između današnjega govora o posvećenom životu i onoga u otačkome razdoblju. Jasnijim terminološkim razlikovanjem izbjegava se moguća zbrka da se ne bi dogodilo da se rabe isti pojmovi, a da imaju posve različito značenje. U drugom poglavlju potom autor daje kratki povijesni prikaz razvoja posvećenoga života dijeleći ga u tri razdoblja, ovisna ne samo o crkvenim, nego i o društvenim okolnostima. U prvom razdoblju od početaka Crkve do Milanskog edikta razvija se djevičanstvo kao najosnovniji oblik posvećenoga života. Potom će se u prijelaznom razdoblju tijekom 4. stoljeća razvijati anakoretizam i cenobitizam, da bi se u drugoj polovici 4. stoljeća počeo razvijati monaški život kao uređeniji oblik posvećenoga života. U trećem dijelu autor propituje određene elemente duhovnosti posvećenoga života, ističući kako je tekao i razvoj duhovnosti od posvećenih djevica do duhovnosti monaštva. Za duhovnost života u djevičanstvu ukazuje na to kako je to bila duhovnost vježbanja skromnosti u obitelji, a na službu crkvenoj zajednici. Već sama uzdržljivost od braka bila je herojska askeza, no tome treba pridodati odricanje od materijalnih dobara, te jačanje vlastite volje koja se snažila sa sviješću pripadnosti Kristu. Duhovnost monaštva pretpostavljala je pak bijeg od svijeta, te spremnost na novi vid mučeništva u odnosu prema svijetu. Monaška je duhovnost bila potom duhovnost zajedničkog života pod zajedničkim pravilom i poglavarom, a redovito se temeljila na čitanju i meditiranju Svetoga pisma. Autor ujedno ističe da je duhovnost svih oblika posvećenoga života bila usko vezana s odgovornošću za Crkvu te je bila prožeta eklezijalnom odgovornošću.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Bodrožić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Bodrožić, Ivan
O Bogu posvećenom životu u patristici. Prikaz povijesnoga razvoja i duhovnosti // Diacovensia : teološki prilozi, 4 (2015), 425-440 (podatak o recenziji nije dostupan, stručni, znanstveni)
Bodrožić, I. (2015) O Bogu posvećenom životu u patristici. Prikaz povijesnoga razvoja i duhovnosti. Diacovensia : teološki prilozi, 4, 425-440.
@article{article, author = {Bodro\v{z}i\'{c}, I.}, year = {2015}, pages = {425-440}, keywords = {patristics, consecrated life, virginity, monasticism, monastic spirituality}, journal = {Diacovensia : teolo\v{s}ki prilozi}, volume = {4}, issn = {1330-2655}, title = {On consecrated life in patristics. The overview of historical development and spirituality}, keyword = {patristics, consecrated life, virginity, monasticism, monastic spirituality} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font