Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 806645

Novosti i protokol u dijagnozi i terapiji oralnog lihena i oralne lihenoidne reakcije


Andabak Rogulj, Ana; Andabak, Matej; Rotim, Željko; Bolanča, Željana; Vučićević Boras, Vanja; Velimir Vrdoljak, Danko
Novosti i protokol u dijagnozi i terapiji oralnog lihena i oralne lihenoidne reakcije // Kongres s međunarodnim sudjelovanjem Minimalno invazivni pristup u dentalnoj medicini : sažeci = Congress with International Participation Minimally Invasive Approach in Dental Medicine : abstracts ; u: Acta Stomatologica Croatica 50 (2016) (1) 87-99 / Brkić, Hrvoje (ur.).
Zagreb: Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 91-91 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Novosti i protokol u dijagnozi i terapiji oralnog lihena i oralne lihenoidne reakcije
(Updates and protocol in the diagnosis and therapy of oral lichen planus and oral lichenoid reaction)

Autori
Andabak Rogulj, Ana ; Andabak, Matej ; Rotim, Željko ; Bolanča, Željana ; Vučićević Boras, Vanja ; Velimir Vrdoljak, Danko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Kongres s međunarodnim sudjelovanjem Minimalno invazivni pristup u dentalnoj medicini : sažeci = Congress with International Participation Minimally Invasive Approach in Dental Medicine : abstracts ; u: Acta Stomatologica Croatica 50 (2016) (1) 87-99 / Brkić, Hrvoje - Zagreb : Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 91-91

Skup
Kongres s međunarodnim sudjelovanjem Minimalno invazivni pristup u dentalnoj medicini

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 27.-28.11.2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Dentalna medicina ; oralni karcinom ; dijagnostika
(Dental medicine ; oral cancer ; diagnostics)

Sažetak
Oralni lihen planus (OLP) i oralna lihenoidna reakcija (OLR) su klinički i histopatološki slične bolesti. Dok je OLP posljedica T- stanično-posredovanog imunološkog procesa na još uvijek nepoznati antigen, OLR mogu uzrokovati lijekovi, dentalni restorativni materijali i zubni plak. Cilj ovog preglednog rada bio je pretražiti literaturu na Pubmedu u zadnje tri godine vezanu uz OLP i OLR. Pretražena je Pubmed baza podataka te su u ovo istraživanje uključene 24 publikacije vezane za etiologiju, dijagnozu, malignu alteraciju i terapiju, objavljene u protekle tri godine. Bolesnicima s OLR predložena je zamjena amalgamskih ispuna u blizini lezije na sluznici, odnosno kada je to moguće potrebno ih je poslati na kožno «patch» testiranje, kao i kada postoji sumnja na lijekovima uzrokovanu OLR. OLR izazvane lijekovima trebale bi nestati nakon uklanjanja uzročnog lijeka. Histološki nalaz OLR pokazuje više eozinofila, plazma stanica i granulocita u usporedbi s OLP lezijama. Nadalje, OLP lezije pokazale su veću ekspresiju p53, bcl-2 i COX-2 u odnosu na OLR. Patohistološki su infiltracija, atrofički epitel, zubci poput pile i Max Josephovi prostori bili pouzdani kriteriji za razlikovanje OLP, dok su duboka infiltracija u vezivno tkivo i hiperparakeratoza bili kriteriji za dijagnozu OLR. Broj degranuliranih mastocita u retikularnom sloju kao i broj kapilara bio je veći u OLR u odnosu na OLP. Čini se kako su OLR lezije sklonije malignoj alteraciji u odnosu na OLP lezije. Čini se kako standardni histopatološki nalazi pokazuju jasne razlike između OLP i OLR.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Dentalna medicinaPOVEZANOST RADA


Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus