Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 805995

Tkalački stan iz Virja


Sekelj Ivančan, Tajana; Karavidović, Tena
Tkalački stan iz Virja // Prilozi Instituta za arheologiju u Zagrebu, 33 (2016), 1; 171-235 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 805995 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tkalački stan iz Virja
(A loom from Virje)

Autori
Sekelj Ivančan, Tajana ; Karavidović, Tena

Izvornik
Prilozi Instituta za arheologiju u Zagrebu (1330-0644) 33 (2016), 1; 171-235

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Virje-Sušine; glineni utezi; tkalački stan; pršljen; keramika; latenski objekt
(Virje-Sušine; clay weights; loom; ceramics; La Tene facility)

Sažetak
Podravski lokalitet Virje sa svoja dva položaja, Volarskim bregom i Sušinama, poznat je kao arheološko nalazište već više desetljeća, a zaštitna se iskopavanja provode od 2008. do 2014. godine. U višegodišnjim istraživanjima koja je proveo Institut za arheologiju pronađeni su ostaci talioničke radionice, ali i naseobinski ostaci iz ranoga i razvijenoga srednjeg vijeka te kasne antike, dok su u onima provedenim od strane Muzeja grada Koprivnice (2010. g.) pronađeni tragovi naselja iz starijeg i mlađega željeznog doba. Tijekom proljeća 2014.g. na položaju Sušine, blagom uzvišenju uz kanal Čivičevac, provedena su geofizička istraživanja na temelju čijih rezultata je odabrana pozicija za zaštitna arheološka iskopavanja koja su se odvijala početkom studenoga iste godine. Ciljano odabrana sonda, pozicionirana na mjestu pretpostavljenog objekta, dala je vrijedne rezultate. Pronađen je veći ukopan objekt pravokutnog oblika tlocrta. U njegovom sjevernom dijelu bio je smješten tkalački stan, čiji su ostaci pronađeni in situ u vidu tridesetak većih cjelovito očuvanih glinenih utega. Nakon uklanjanja utega, uz okomite stjenke objekta, uočena je sivkasta tvorevina za koju se pretpostavlja da je trag istrunule pravilne drvene grede koja je činila sastavni dio tkalačkog stana. Na istočnom i zapadnom dijelu ukopa objekta pronađena su dva željezna predmeta za koja se pretpostavlja kako moguće predstavljaju dio konstrukcije tkalačkog stana. Razlike u oblikovanju i težini utega koji su na užem dijelu imali perforaciju te njihov položaj unutar istražene cjeline kao i tragovi uporabe na pojedinim od njih, potakli su autorice na eksperimentalni pristup sagledavanja izgleda pronađenog tkalačkog stana. Na temelju provedenih eksperimenata zaključuje se o mogućem načinu korištenja utega, odnosno tkalačkog stana, vrsti i debljini pređe te izgledu tkanja i tkanine. O vremenu korištenja tkalačkog stana zaključuje se na temelju prikupljenih keramičkih ulomaka iz objekta koji se vežu uz latensko razdoblje.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
ArheologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
197-

Ustanove:
Institut za arheologiju, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tajana Sekelj-Ivančan (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Sekelj Ivančan, Tajana; Karavidović, Tena
Tkalački stan iz Virja // Prilozi Instituta za arheologiju u Zagrebu, 33 (2016), 1; 171-235 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Sekelj Ivančan, T. & Karavidović, T. (2016) Tkalački stan iz Virja. Prilozi Instituta za arheologiju u Zagrebu, 33 (1), 171-235.
@article{article, year = {2016}, pages = {171-235}, keywords = {Virje-Su\v{s}ine, glineni utezi, tkala\v{c}ki stan, pr\v{s}ljen, keramika, latenski objekt}, journal = {Prilozi Instituta za arheologiju u Zagrebu}, volume = {33}, number = {1}, issn = {1330-0644}, title = {Tkala\v{c}ki stan iz Virja}, keyword = {Virje-Su\v{s}ine, glineni utezi, tkala\v{c}ki stan, pr\v{s}ljen, keramika, latenski objekt} }
@article{article, year = {2016}, pages = {171-235}, keywords = {Virje-Su\v{s}ine, clay weights, loom, ceramics, La Tene facility}, journal = {Prilozi Instituta za arheologiju u Zagrebu}, volume = {33}, number = {1}, issn = {1330-0644}, title = {A loom from Virje}, keyword = {Virje-Su\v{s}ine, clay weights, loom, ceramics, La Tene facility} }

Časopis indeksira:


  • Scopus

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font