Učinak selekcije kod dviju razina gnojidbe dušikom na pekarsku kakvoću kod pšenice (CROSBI ID 402330)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Žagar, Davor
Šarčević, Hrvoje
Lovrić, Ana
hrvatski
Učinak selekcije kod dviju razina gnojidbe dušikom na pekarsku kakvoću kod pšenice
Ciljevi ovoga istraživanja su bili kod F7 potomstava dvaju biparentalnih križanja pšenice Golubica × Emesse (G×E) i Verbunkos × Soissons (VxS) procijeniti fenotipske korelacije između proučavanih svojstava i usporediti ostvareni odgovor na selekciju kod niske i visoke razine gnojidbe dušikom (N). U evaluacijskom pokusu potomstva su uzgajana kod optimalne (180 kgN/ha, N180) i reducirane N gnojidbe (80 kgN/ha, N80). U F7 generaciji utvrđena je jaka pozitivna korelacija SP sa sadržajem vlažnog glutena (WGC) i Zeleny sedimentacijskom vrijednosti (ZSV) u rasponu od 0, 71** do 0, 74** odnosno 0, 73** do 0, 76**. Ostvareni odgovor na selekciju u evaluacijskom pokusu kod križanja V×S bio je veći kod selekcije provedene kod N180 nego kod N80 ( 4% za SP i 10% za WGC). Kod križanja G×E nisu utvrđene signifikantne razlike između dvije selekcijske razine niti za jedno svojstvo. Rezultati upućuju da je selekcija na pekarsku kakvoću kod N180 jednako učinkovita ili učinkovitija od selekcije kod N80.
ozima pšenica; gnojidba dušikom; pekarska kakvoća; korelacije; selekcija
nije evidentirano
engleski
Effect of selection at two nitrogen fertilization levels on bread-making quality of winter wheat
nije evidentirano
winter wheat; nitrogen fertilization; bread-making quality; correlation; selection
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
13.01.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb