Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj niskih temperatura na reološka svojstva polutekućih tijesta (CROSBI ID 225866)

Prilog u časopisu | stručni rad

Hegedušić, Vesna ; Lovrić, Tomislav ; Zolić, Ismeta ; Banović, Mara Utjecaj niskih temperatura na reološka svojstva polutekućih tijesta // Prehrambeno-tehnološka i biotehnološka revija, 29 (1991), 3-4; 127-132

Podaci o odgovornosti

Hegedušić, Vesna ; Lovrić, Tomislav ; Zolić, Ismeta ; Banović, Mara

hrvatski

Utjecaj niskih temperatura na reološka svojstva polutekućih tijesta

da bi se dobili proizvodi u pothlađenom stanju (tzv ; "freeze flow") pripremljeni su modelni sustavi na osnovi brašna, vode i ulja, kao i tijesta za palačinke u kojima su mijenjani vrsta i udio pojedinih sastojaka. Svima su određene temperature smrzavanja i odmrzavanja te reološka svojstva prije i nakon smrzavanja. Dobiveni rezultati pokazuju da svi ispitivani sustavi imaju nenjutnovski tiksotropni karakter koji ostaje nepromijenjen i nakon smrzavanja. Konzistencija ispitivanih sustava ovisi manje o udjelu suhe tvari, a mnogo više o sastavu, pri čemu je posebno značajan udio bjelanjca jajeta. prisutnost monosaharida (glukoze i fruktoze) jaja i glicerola snižava temperaturu smrzavanja tijesta.

polutekuća tijesta; reološka svojstva; niske temperature

nije evidentirano

engleski

Influence of Low Temperature on the Rheological Properties of Pancake Batters

nije evidentirano

pancake batter; rheological properties; low temperatures

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29 (3-4)

1991.

127-132

objavljeno

0352-9193

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija