Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 804945

Utjecaj spola i gonadektomije na kakvoću svinjskog mesa


Cvrtila Fleck, Željka; Žura Žaja, Ivona; Kozačinski, Lidija; Poljičak-Milas, Nina; Shek- Vugrovečki, Ana; Kardum, Matko; Marenčić, Dejan; Brzica, Hrvoje; Mačešić, Nino; Njari, Bela et al.
Utjecaj spola i gonadektomije na kakvoću svinjskog mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (2016), 1; 66-73 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj spola i gonadektomije na kakvoću svinjskog mesa
(Effects of sex and gonadectomy on quality of pork)

Autori
Cvrtila Fleck, Željka ; Žura Žaja, Ivona ; Kozačinski, Lidija ; Poljičak-Milas, Nina ; Shek- Vugrovečki, Ana ; Kardum, Matko ; Marenčić, Dejan ; Brzica, Hrvoje ; Mačešić, Nino ; Njari, Bela ; Šimpraga, Miljenko ; Milinković-Tur, Suzana

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XVIII (2016), 1; 66-73

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Gonadektomija ; antivnost antioksidativnih enzima ; kakvoća mesa
(Gonadectomy ; activity of antioxidant enzymes ; quality of meat)

Sažetak
U radu su istražene spolne razlike i utjecaj gonadektomije (kastracije i ovarijektomije) na količinu i sastav masti, intenzitet lipidne peroksidacije, aktivnost antioksidacijskih enzima te kakvoću mesa u smislu tehnoloških svojstava i kemijskog sastava u uzorcima velikog slabinskog mišića (m. psoas major) svinja po završetku tova. Istraživanje je provedeno na tovnim svinjama pasmine švedski landras. U dobi od četiri tjedna, obavljena je kastracija (5 mužjaka) i ovarijektomija (5 ženki), te lažna kastracija (5 mužjaka) i lažna ovarijektomija (5 ženki). Na uzorcima mesa određene su aktivnosti glutation peroksidaze, superoksid dismutaze, gama glutamil transferaze i laktat dehidrogenaze te koncentracije kolesterola, triacilglicerola, fofsolipida i malondialdehida. Nadalje, utvrđen je utjecaj spola i kastracije odnosno ovarijektomije na kakvoću mesa u smislu njegovih tehnoloških svojstava i kemijskog sastava. Prema dobivenim rezultatima utvrđene su značajne spolne razlike količine i sastava masti. Spol svinja nije imao značajniji učinak na oksidativnu stabilnost mišića. Vezano uz gonadektomiju rezultati upućuju da je veliki slabinski mišić ovarijektomiranih ženki najosijetljiviji na oksidacijske promjene. Prema kriterijima Hofmann-a (1994.) i Van Laack-a (2000.), na osnovi rezultata za pH, uzorke mesa ovarijektomiranih ženki možemo smatrati BMV mesom. Analize udjela masti ukazuju na značajnu razliku uzoraka ovarijektomiranih ženki u odnosu na ostale pokusne skupine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
053-0531854-1850 - Hranidbeno metaboličke osnove podizanja kvalitete animalnih namirnica (Nina Poljičak Milas, )
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Lidija Kozačinski, )
053-0531854-1866 - Antioksidansi u očuvanju zdravlja životinja i kvalitete animalnih namirnica (Suzana Milinković-Tur, )

Ustanove
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Veterinarski fakultet, Zagreb