Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 804711

Brevis grammatica Slavica fra Benedikta Mihaljevića


Mihaljević, Ana; Mihaljević, Milan
Brevis grammatica Slavica fra Benedikta Mihaljevića // Radovi - Zavod za hrvatsku povijest, 47 (2015), 1; 463-484 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Brevis grammatica Slavica fra Benedikta Mihaljevića
(Brevis grammatica Slavica of Friar Benedikt Mihaljević)

Autori
Mihaljević, Ana ; Mihaljević, Milan

Izvornik
Radovi - Zavod za hrvatsku povijest (0353-295X) 47 (2015), 1; 463-484

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Fra Benedikt Mihaljević; franjevci trećoreci glagoljaši; staroslavenska gramatika
(Friar Benedikt Mihaljević; Glagolitic Friars of the Third Order Regular; Old Church Slavonic grammar)

Sažetak
Benedikt Mihaljević bio je profesor u zadarskome sjemeništu. Za svoje je učenike priredio kratku gramatiku crkvenoslavenskoga jezika. Z. Vince (1978: 134) kaže da je to učinio prema gramatici Meletija Smotrickoga (1619.), a S. Ivančić (1910: 190) prema gramatici Josepha Dobrowskoga (1822.). U samostanu na Školjiću čuva se 12 listova gramatike iz 19. stoljeća, za koje se smatra da su ostatak Mihaljevićeve gramatike. To je posljednji dio gramatike posvećen sintaksi. Riječ je o skraćenoj inačici gramatike Dobrowskoga. U prilog pretpostavci da je to ostatak Mihaljevićeve gramatike govore sljedeći argumenti: 1. osim Parčićeve, to je jedina rukopisna staroslavenska gramatika koja se čuva kod trećoredaca, 2. Ivančićev navod o skraćenoj inačici gramatike Dobrowskoga i 3. naslov na prvome i zapis na dvanaestome listu, koji pokazuju da je riječ o priručniku za treću godinu školovanja, a u zadarskome se Centralnom bogoslovnom sjemeništu za Dalmaciju staroslavenski jezik učio u prvim trima godinama studija. U članku se opisuje tih 12 listova i detaljno analizira odnos teksta s gramatikom Josepha Dobrowskoga. Osim skraćivanja, Mihaljević je izvršio manje stilske promjene u tekstu te promijenio nekoliko kratica. Primjere je, umjesto ćirilicom, pisao glagoljicom, pravopisom Matea Karamana. Kao vrijeme nastanka Mihaljevićeve gramatike navodi se razdoblje između 1826. i 1829.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Milan Mihaljević, (79274)

Citiraj ovu publikaciju

Mihaljević, Ana; Mihaljević, Milan
Brevis grammatica Slavica fra Benedikta Mihaljevića // Radovi - Zavod za hrvatsku povijest, 47 (2015), 1; 463-484 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Mihaljević, A. & Mihaljević, M. (2015) Brevis grammatica Slavica fra Benedikta Mihaljevića. Radovi - Zavod za hrvatsku povijest, 47 (1), 463-484.
@article{article, year = {2015}, pages = {463-484}, keywords = {Friar Benedikt Mihaljevi\'{c}, Glagolitic Friars of the Third Order Regular, Old Church Slavonic grammar}, journal = {Radovi - Zavod za hrvatsku povijest}, volume = {47}, number = {1}, issn = {0353-295X}, title = {Brevis grammatica Slavica of Friar Benedikt Mihaljevi\'{c}}, keyword = {Friar Benedikt Mihaljevi\'{c}, Glagolitic Friars of the Third Order Regular, Old Church Slavonic grammar} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus