Prehrambene navike i kakvoća prehrane male djece s obzirom na izbirljivost u prehrani (CROSBI ID 402204)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Rusan, Martina
Rumbak, Ivana
hrvatski
Prehrambene navike i kakvoća prehrane male djece s obzirom na izbirljivost u prehrani
Istraživanja su pokazala da izbirljivost odnosno odbijanje određenih vrsta hrane u djece može utjecati na nutritivni status i tjelesnu masu djece pa stoga može predstavljati rizik za zdravlje. Cilj ovog rada usporedba je kakvoće prehrane i prehrambenih navika izbirljive i neizbirljive djece te unosa pojedinih skupina namirnica. U istraživanju je sudjelovalo 67 ispitanika, tj. male djece u dobi od 19, 5 do 36 mjeseci. Kako bi dobili potrebne podatke vezanu za njihovu prehranu proveden je dnevnik prehrane tijekom tri dana te upitnik za prikupljanje općih podataka o djeci i njihovim majkama. Rezultati su pokazali da postoji značajna razlika u unosu ukupnih masti (p=0, 05), retinola (p=0, 03) i vitamina B12 (p=0, 05) kod izbirljive i neizbirljive djece. Unos pojedinih skupina namirnica i energije nije se statistički značajno razlikovao u ove dvije skupine. Ovo je preliminarno istraživanje provedeno na malom broju ispitanika, te je potrebno rezultate potvrditi istraživanjima koja će uključiti veći, reprezentativan uzorak.
strah od hrane; izbirljivost; unos povrća; tekstura
nije evidentirano
engleski
Eating habits and quality of nutition of toddlers considering picky/ fussy eating
nije evidentirano
food neophobia; picky/ fussy eating; vegetables intake; texture
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
09.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb