Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 804130

Nutritivna vrijednost i proteinska probavljivost mliječne hrane za dojenčad


Panjkota Krbavčić, Ines
Nutritivna vrijednost i proteinska probavljivost mliječne hrane za dojenčad 2000., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Nutritivna vrijednost i proteinska probavljivost mliječne hrane za dojenčad
(Nutritive value and protein digestibility of infant formulas)

Autori
Panjkota Krbavčić, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.06

Godina
2000

Stranica
130

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
Hrana za dojenčad; nutritivna vrijednost; proteinska probavljivost
(Infant formulas; nutritive value; protein digestibility)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi nutritivnu vrijednost i proteinsku probavljivost hrane za dojenčad na osnovi adaptiranog kravljeg mlijeka i proteina soje renomiranih domaćih i stranih proizvođača na hrvatskom tržištu, a namijenjeni su prehrani dojenčadi u dobi od 0 do 6 mjeseci. Time se stekao uvid u prehrambene i energetske karakteristike navedenih proizvoda i njihove osobitosti, te ujedno utvrdile karakteristike metoda (in vivo, in vitro) u cilju što kvalitetnijeg detektiranja kakvoće proizvoda namijenjenih prehrani ove izrazito osjetljive populacijske skupine. Rezultati ukazuju na ujednačenu probavljivost proteina adaptirane hrane za dojenčad i to prema obje korištene metode: in vivo i in vitro. Uz to utvrđena probavljivost nije pokazala statistički značajnu razliku bez obzira na upotrijebljenu metodu. Stoga se preporučuje korištenje brže i ekonomičnije in vitro metode, umjesto dugotrajnije, skuplje i manje precizne in vivo metode. Ostali parametri kakvoće proteina određeni in vivo nisu ujednačeni za sve testirane proizvode, a kao zaključak se nudi promjena vrste životinja u biološkim testovima, kako bi se postigla veća kompatibilnost s organizmom dojenčeta. Dijetetička ispitivanja potvrdila su ovaj zaključak jer su proizvodi koji su imali niže parametre kakvoće proteina u biološkom testu sa štakorima postigli bolje rezultate u dojenčadi.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Irena Colić-Barić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ines Panjkota-Krbavčić, (179815)