Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 804109

Percepcija potrošača prema mikrobiološkom riziku podrijetlom iz hrane


Lončarević, Sanja
Percepcija potrošača prema mikrobiološkom riziku podrijetlom iz hrane 2012., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Percepcija potrošača prema mikrobiološkom riziku podrijetlom iz hrane
(Consumer perception of microbial risk from food)

Autori
Lončarević, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.12

Godina
2012

Stranica
76

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
Mikrobiološki rizik; patogeni iz hrane; fenomen "optimistične pristranosti"
(Microbial risk; pathogens from food; phenomenon of "optimistic bias")

Sažetak
Cilj ovog istraživanja je bilo utvrditi kakva je percepcija i postoje li razlike u percepciji potrošača (Banja Luka vs Zagreb) prema mikrobiološkom riziku podrijetlom iz hrane kao i koliko potrošači iz ova dva grada poznaju najčešće patogene iz hrane (Salmonella spp., Escherichia coli, Campylobacter i Listeria monocytogenes) i koji čimbenici utječu na njihovo znanje. Podaci su prikupljani direktnim intervjuima u oba grada. Ukupno je 324 ispitanika sudjelovalo u istraživanju. Analiza podataka je vršena pomoću SPSS 19.0. Korištena je deskriptivna statistika kao i Pearson's chi square (x2) analiza. Utvrđena je prisutnost fenomena "optimistične pristranosti" u oba grada, odnosno sklonost ljudi da osobni rizik procjenjuju optimistično, što je posebice prisutno prema mikrobiološkom riziku podrijetlom iz hrane. U oba grada je prisutan isti postotni odnos poznavanja četiri najčešće bakterije iz hrane. Također u oba grada je utvrđeno da je faktor pokazatelj poznavanja salmonele navika pranja ruku.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb