Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fermentacija sladovine s vrlo visokim udjelom sladnog ekstrakta (CROSBI ID 402106)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vrkljan, Matea Fermentacija sladovine s vrlo visokim udjelom sladnog ekstrakta / Ivančić Šantek, Mirela (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Vrkljan, Matea

Ivančić Šantek, Mirela

hrvatski

Fermentacija sladovine s vrlo visokim udjelom sladnog ekstrakta

Tradicionalna proizvodnja piva iz sladovine s 11 – 12 % ekstrakta danas se u pivovarama sve češće zamjenjuje s tzv. high brewing procesom, u kojem se koristi sladovina s više od 18 % ekstrakta. Takav način proizvodnje piva povećava proizvodni kapacitet i smanjuje troškovi stabilizacije koloidne nestabilnosti piva. Međutim, pivski kvasaca u sladovini s visokim udjelom ekstrakta rastu sporije, smanjuje se brzina fermentacije i stupanj prevrenja sladovine, dok udjel živih stanica u izdvojenom kvascu nakon glavnog vrenja značajno smanjen. U ovom radu proučavana je fermentacija sladovine s visokim udjelom ekstrakta (19 %). Tijekom fermentacije određivana je koncentracija pojedinih fermentabilnih šećera (glukoza, fruktoza, maltoza i maltotrioza), proizvoda metabolizma (etanol i glicerol), koncentracija suhe tvari biomase, broj živih stanica po mililitru podloge, te temperatura i pH podloge. Tijekom prvih 48 sati broj stanica po mililitru podloge raste eksponencijalno, a nakon 180 sati se smanjuje. Pivski kvasac donjeg vrenja asimilira određenim redoslijedom fermentabilne šećere iz podloge: prvo glukozu, zatim fruktozu, pa maltozu i nešto sporije maltotriozu. Nakon 110 sati uzgoja završava glavno vrenje sladovine u kojoj zaostaje još 14 gL-1 neprevrelih šećera. Mlado pivo sadrži 7, 8% (vol vol-1) etanola i 3, 8 gL-1 glicerola.

fermentacija s vrlo visokim udjelom ekstrakta; fermentacija; sladovina

nije evidentirano

engleski

High-gravity wort fermentation

nije evidentirano

high gravity brewing process; fermentation; wort

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

02.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija