Utjecaj omjera izvora ugljika i dušika u podlozi na proizvodnju lipida u kvascu Trichosporon oleaginosus (CROSBI ID 402100)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Miškulin, Ema
Ivančić Šantek, Mirela
hrvatski
Utjecaj omjera izvora ugljika i dušika u podlozi na proizvodnju lipida u kvascu Trichosporon oleaginosus
Proveden je kontinuirani uzgoj kvasca Trichosporon oleaginosus s podlogom za prihranu koja je sadržavala glukozu kao izvor ugljika i amonijev klorid kao izvor dušika. Proučavan je utjecaj omjera ugljika i dušika (C/N, g g-1) u podlozi za prihranu na koncentraciju biomase i udjele proteina i lipida u stanici pri konstantnoj brzini rasta (D = 0, 1 h-1). Na osnovu potrošnje supstrata i sastava stanice uočena su tri karakteristična tipa rasta. Pri malim omjerima C/N ( 15 g g-1) rast stanice limitiran je izvorom ugljika, dok je izvor dušika u suvišku (visoki udjel proteina i mali udjel lipida u stanici). Pri uzgoju s podlogom za prihranu sastava 15 g g-1 < C/N 46 g g-1, izvor dušika i ugljika bio je potpuno utrošen. Tijekom limitacije rasta s dva supstrata udjel proteina u stanici se smanjio, dok se udjel lipida povećao. Daljnjim povećanjem omjera C/N iznad 46 g g-1 dolazi do limitacije rasta stanica izvorom dušika, dok koncentracija izvora ugljika raste iznad 1 g L-1 (mali udjel proteina i veliki udjel lipida). Tijekom limitacije rasta izvorom dušika uz omjer C/N 153 g g-1 postignut je najveći prinos lipida od 0, 27 g g-1 i najveća specifična brzina sinteze lipida od 0, 0998 g g-1 h-1.
oleaginozni mikroorganizmi; kontinuirani uzgoj; mikrobni lipidi; Trichosporon oleaginosus; biodizel
nije evidentirano
engleski
Influence of the carbon to nitrogen source ratio in the medium on lipid production with yeast Trichosporon oleaginosus
nije evidentirano
oleaginous microorganisms; continuous cultivation; microbial lipids; Trichosporon oleaginosus; biodiesel
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
25.07.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb