Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ TEHNOLOGIJE PROIZVODNJE NA SASTAV ESTERA I VIŠIH ALKOHOLA U VINU POŠIP (CROSBI ID 402082)

Ocjenski rad | diplomski rad

Močan, Duje UTJECAJ TEHNOLOGIJE PROIZVODNJE NA SASTAV ESTERA I VIŠIH ALKOHOLA U VINU POŠIP / Gracin, Leo (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Močan, Duje

Gracin, Leo

hrvatski

UTJECAJ TEHNOLOGIJE PROIZVODNJE NA SASTAV ESTERA I VIŠIH ALKOHOLA U VINU POŠIP

Vino je kompleksna smjesa stotine spojeva, koji pridonose njegovoj boji, tečnosti i aromatičnosti. Čini je stotine spojeva različite koncentracije, a najznačajniji su svakako esteri i viši alkoholi. Određivanje navedenih hlapivih sastojaka bitno je zbog njihovih utjecaja na sveukupnu aromu vina. Prepoznatljivu aromu vina određuju mnoge varijable kao što su sorta, vinogradarska praksa, sazrijevanje te uvjeti skladištenja, vrsta mikroorganizama koja dolazi u dodir sa vinom, te njihova metabolička aktivnost također igraju važnu ulogu u razvoju arome. Veći udio estera i viših alkohola nastaje tijekom alkoholne fermentacije metabolizmom kvasca. Starenjem vina dolazi do gubitka karakterističnih sortnih i fermentacijskih aroma, te formiranja novih aroma. Analizirano je bijelo vino pošip sa vinogorja Korčula, položaj Smokvica, analitičkom metodom plinske kromatografije s plameno-ionizirajućim detektorom i „Headspace“ automatskim uzorkivačem. Analizirane su koncentracije estera i viših alkohola. Dobiveni rezultati pokazuj utjecaj tehnologije proizvodnje na sastav estera i viših alkohola u vinu pošip.

aroma vina; esteri; viši alkoholi; plinska kromatografija; pošip

nije evidentirano

engleski

INFLUENCE OF PRODUCTION TECHNOLOGIES ON COMPOSITION OF ESTERS AND HIGHER ALCOHOLS IN WINE POŠIP

nije evidentirano

wine aroma; esters; higher alcohols; gas chromatography; pošip

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

01.01.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija