UTJECAJ TEHNOLOGIJE PROIZVODNJE NA SASTAV ESTERA I VIŠIH ALKOHOLA U VINU POŠIP (CROSBI ID 402082)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Močan, Duje
Gracin, Leo
hrvatski
UTJECAJ TEHNOLOGIJE PROIZVODNJE NA SASTAV ESTERA I VIŠIH ALKOHOLA U VINU POŠIP
Vino je kompleksna smjesa stotine spojeva, koji pridonose njegovoj boji, tečnosti i aromatičnosti. Čini je stotine spojeva različite koncentracije, a najznačajniji su svakako esteri i viši alkoholi. Određivanje navedenih hlapivih sastojaka bitno je zbog njihovih utjecaja na sveukupnu aromu vina. Prepoznatljivu aromu vina određuju mnoge varijable kao što su sorta, vinogradarska praksa, sazrijevanje te uvjeti skladištenja, vrsta mikroorganizama koja dolazi u dodir sa vinom, te njihova metabolička aktivnost također igraju važnu ulogu u razvoju arome. Veći udio estera i viših alkohola nastaje tijekom alkoholne fermentacije metabolizmom kvasca. Starenjem vina dolazi do gubitka karakterističnih sortnih i fermentacijskih aroma, te formiranja novih aroma. Analizirano je bijelo vino pošip sa vinogorja Korčula, položaj Smokvica, analitičkom metodom plinske kromatografije s plameno-ionizirajućim detektorom i „Headspace“ automatskim uzorkivačem. Analizirane su koncentracije estera i viših alkohola. Dobiveni rezultati pokazuj utjecaj tehnologije proizvodnje na sastav estera i viših alkohola u vinu pošip.
aroma vina; esteri; viši alkoholi; plinska kromatografija; pošip
nije evidentirano
engleski
INFLUENCE OF PRODUCTION TECHNOLOGIES ON COMPOSITION OF ESTERS AND HIGHER ALCOHOLS IN WINE POŠIP
nije evidentirano
wine aroma; esters; higher alcohols; gas chromatography; pošip
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
01.01.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb