Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Promjena koncentracija hlapivih komponenti u vinima Pošip i Graševina (CROSBI ID 402061)

Ocjenski rad | diplomski rad

Filipović-Grčić, Ana-Marija Promjena koncentracija hlapivih komponenti u vinima Pošip i Graševina / Gracin, Leo (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Filipović-Grčić, Ana-Marija

Gracin, Leo

hrvatski

Promjena koncentracija hlapivih komponenti u vinima Pošip i Graševina

Aromu vina čini više stotina kemijskih spojeva. Najznačajniji spojevi arome se sintetiziraju za vrijeme alkoholne i jabučno-mliječne fermentacije metabolizmom kvasaca i bakterija. Ukupan udio spojeva arome iznosi od 0, 8 do 1, 2 g/L, a senzorski prag osjetljivosti se kreće u rasponu od 10-4 do 10-12 gL-1. U radu je promatrana promjena hlapivih komponenti u vinu Pošip koje je skladišteno 120 dana pri nekontroliranim uvjetima u odnosu na vino skladišteno pri kontroliranim uvjetima. U vinu Graševina promatran utjecaj CaCO3 i K2CO3 na očuvanje koncentracija hlapivih komponenti, rezultati su pokazali da različite koncentracije CaCO3 mogu očuvati koncentracije hlapivih komponenti, dok su rezultati u uzorku vina kod kojeg je dodan K2CO3 pokazali da vino značajno gubi na koncentraciji hlapivih komponenti. Korištena je analitička metoda plinske kromatografije (HSS-GC ), te se pokazala adekvatnom u identificiranju hlapivih komponenti u vinima.

hlapivi spojevi; pošip; graševina; plinska kromatografija

nije evidentirano

engleski

Volatile esters in wines Pošip and Graševina

nije evidentirano

volatile esters; pošip; graševina; gass chromatography

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

01.01.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija