Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Oksidacija spojeva odgovornih za aromu vina (CROSBI ID 402060)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šiško, Mia Oksidacija spojeva odgovornih za aromu vina / Gracin, Leo (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Šiško, Mia

Gracin, Leo

hrvatski

Oksidacija spojeva odgovornih za aromu vina

Lako hlapive tvari, esteri i viši alkoholi, u mladom vinu uvelike određuju njegovu kvalitetu. Starenjem vina dolazi do promjene njihovih koncentracija, čime se mijenja aromatski profil vina. Vino gubi voćni karakter mirisa i tržišnu prihvatiljivost. Cilj ovog rada bio je utvrditi na koji način dolazi do navedenih promjena, te odrediti potencijalne inhibitore reakcija. Pripremljene su model otopine AKO MOŽEŠ JOŠ NAGLASITI NAJVAŽNIJE POKUSE TJ MODELE vina koje su analizirane analitičkom metodom plinske kromatografije s plameno-ionizacijskim detektorom i „Headspace“ automatskim uzorkivačem. Rezultati analiza pokazali su da različite pH vrijednosti utječu na koncentraciju estera u model otopinama, točnije da niže pH vrijednosti ubrzavaju hidrolizu acetatnih estera, te da su esteri, nosioci arome vina, podliježni reakcijama oksidacije. Askorbinska i galna kiselina, suprotno očekivanom, nisu se pokazali kao djelotvorni inhibitori oksidacije estera.

aroma vina; esteri; plinska kromatografija; hidroliza; oksidacija

nije evidentirano

engleski

Oxidation of wine aroma compounds

nije evidentirano

wine aroma; esters; gass chromatography; hydrolysis; oxidation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

01.01.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija