FERMENTACIJA I ANTIMIKROBNA AKTIVNOST KOMBUCHA ČAJA (CROSBI ID 402055)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Moharić, Lidia
Beluhan, Sunčica
hrvatski
FERMENTACIJA I ANTIMIKROBNA AKTIVNOST KOMBUCHA ČAJA
Kombucha je odavno poznati osvježavajući napitak dobiven fermentacijom čaja, uz dodatak šećera i simbiotički združene kulture bakterija octene kiseline i kvasaca. Ovaj se napitak stoljećima intenzivno konzumira diljem cijelog svijeta zbog svojih profilaktičkih i terapeutskih svojstava. U ovom su radu pripremljene infuzije crnog, zelenog, bijelog i voćnog čaja (5 g/L), zaslađene sa 70 g/L saharoze, te fermentirane pomoću kombuche tijekom 35 dana pri 28 oC. Uočeno je da su promjene pH vrijednosti bile povezane s simbiotskim metaboličkim aktivnostima kvasaca i bakterija octene kiseline. Debljina i prinos bakterijske celuloze povećala se tijekom fermentacije. Uočena je antimikrobna aktivnost kombuche na Gram-pozitivne i Gram-negativne bakterije (Streptococcus aureus, Escherichia coli i Salmonella typhimurium), no ne i na kvasac Candida albicans.
fermentirani čaj; kombucha; antimikrobna aktivnost
nije evidentirano
engleski
KOMBUCHA TEA FERMENTATION AND ITS ANTIMICROBIAL ACTIVITY
nije evidentirano
Fermented tea; Kombucha; Antimicrobial activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
15.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb