Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske (CROSBI ID 632979)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Slunjski, Sanja ; Čoga, Lepomir ; Pavlović, Ivan Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske // Zbornik sažetaka 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.). Zagreb, 2016. str. 221-222

Podaci o odgovornosti

Slunjski, Sanja ; Čoga, Lepomir ; Pavlović, Ivan

hrvatski

Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske

Višnja Maraska (Prunus marasca) jedna je od najznačajnijih voćnih vrsta Dalmacije, a areal rasprostranjenosti ograničen je uglavnom na dio područja sjeverne i srednje Dalmacije od Zadra do Makarske, gdje klima i tlo omogućuju postizanje visoke kvalitete ploda i specifične arome Zbog visokog sadržaja vitamina, minerala te naročito polifenola, među kojima se ističu antocijani, smatra se voćem visoke nutritivne vrijednosti, pa je stoga cilj istraživanja bio utvrditi utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske. U usporedbi s optimalnim vrijednostima po Bergmannu (2, 2-3, 0 % N/ST ; 1, 5-2, 0 % K/ST i 0, 20-0, 35 % P/ST), utvrđene koncentracije N bile su optimalne, a P nešto niže od optimalnih u oba uzorkovanja. Koncentracije K u prvom uzorkovanju bile su niže od optimalnih, a u berbi niske do optimalne. Opskrbljenost lišća Ca bila je veća od optimalne, dok su utvrđene vrijednosti Mg bile optimalne u oba uzorkovanja. Koncentracije mikroelemenata značajno su se razlikovale ovisno o analiziranom elementu, mjestu uzorkovanja i vremenu uzorkovanja. Utvrđene vrijednosti polifenola (358, 1-613, 9 mg/100g) i antocijana (66, 2-104, 1 mmol/100g) sukladne su literaturnim navodima. Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu nije utvrđen, pa se stoga može zaključiti da variranja vrijednosti polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske ovise o mikrolokalitetu (mjestu uzorkovanja) te količini suhe tvari, odnosno stupnju zrelosti.

višnja Maraska; mineralni sastav; polifenoli; antocijani

nije evidentirano

engleski

Influence of the mineral composition of the leaves on the content of polyphenols and anthocyanins in the fruit of sour cherry Marasca

nije evidentirano

sour cherry Maraska; mineral composition; polyphenols; anthocyanins

nije evidentirano

Podaci o prilogu

221-222.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma

Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan

Zagreb:

978-953-7878-54-2

Podaci o skupu

51. hrvatski i 11.međunarodni simpozij agronoma

poster

15.02.2016-18.02.2016

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)