Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske (CROSBI ID 632979)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Slunjski, Sanja ; Čoga, Lepomir ; Pavlović, Ivan
hrvatski
Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske
Višnja Maraska (Prunus marasca) jedna je od najznačajnijih voćnih vrsta Dalmacije, a areal rasprostranjenosti ograničen je uglavnom na dio područja sjeverne i srednje Dalmacije od Zadra do Makarske, gdje klima i tlo omogućuju postizanje visoke kvalitete ploda i specifične arome Zbog visokog sadržaja vitamina, minerala te naročito polifenola, među kojima se ističu antocijani, smatra se voćem visoke nutritivne vrijednosti, pa je stoga cilj istraživanja bio utvrditi utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske. U usporedbi s optimalnim vrijednostima po Bergmannu (2, 2-3, 0 % N/ST ; 1, 5-2, 0 % K/ST i 0, 20-0, 35 % P/ST), utvrđene koncentracije N bile su optimalne, a P nešto niže od optimalnih u oba uzorkovanja. Koncentracije K u prvom uzorkovanju bile su niže od optimalnih, a u berbi niske do optimalne. Opskrbljenost lišća Ca bila je veća od optimalne, dok su utvrđene vrijednosti Mg bile optimalne u oba uzorkovanja. Koncentracije mikroelemenata značajno su se razlikovale ovisno o analiziranom elementu, mjestu uzorkovanja i vremenu uzorkovanja. Utvrđene vrijednosti polifenola (358, 1-613, 9 mg/100g) i antocijana (66, 2-104, 1 mmol/100g) sukladne su literaturnim navodima. Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu nije utvrđen, pa se stoga može zaključiti da variranja vrijednosti polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske ovise o mikrolokalitetu (mjestu uzorkovanja) te količini suhe tvari, odnosno stupnju zrelosti.
višnja Maraska; mineralni sastav; polifenoli; antocijani
nije evidentirano
engleski
Influence of the mineral composition of the leaves on the content of polyphenols and anthocyanins in the fruit of sour cherry Marasca
nije evidentirano
sour cherry Maraska; mineral composition; polyphenols; anthocyanins
nije evidentirano
Podaci o prilogu
221-222.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma
Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan
Zagreb:
978-953-7878-54-2
Podaci o skupu
51. hrvatski i 11.međunarodni simpozij agronoma
poster
15.02.2016-18.02.2016
Opatija, Hrvatska