Utjecaj terroira i termina uzorkovanja na količinu P i K u listu cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 632964)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Palčić, Igor ; Herak Ćustić, Mirjana ; Petek, Marko ; Karažija, Tomislav ; Pasković, Igor
hrvatski
Utjecaj terroira i termina uzorkovanja na količinu P i K u listu cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.)
Terroir koncept predstavlja složeni sustav u kojemu su vinova loza, agroekološki uvjeti te vinogradar/vinar u interakciji. Posebno mjesto unutar terroir koncepta zauzima ishrana vinove loze. Cilj ovog rada bio je utvrditi status P i K u listu cv. Malvazije istarske. Istraživanja su provedena u četiri vinograda podignuta na četiri terroira. Količine fosfora i kalija u listu analizirane su u fenofazama cvatnje i šare tijekom 2013. i 2014. godine. Utvrđen je statistički značajan utjecaj terroira, fenofaze razvoja (termina uzorkovanja) te godine istraživanja na oba istraživana makroelementa. Utvrđene različite vrijednosti na pojedinom terroiru upućuju na potrebu prilagodbe gnojidbe specifičnostima terroira.
fosfor; kalij; vinova loza; fenofaza; terroir
nije evidentirano
engleski
Influence of Terroir and Sampling Time on Phosphorus and Potassium Content in cv. Istrian Malvasia (Vitis vinifera L.) Leaf
nije evidentirano
phosphorus; potassium; grapevine; phenophase; terroir
nije evidentirano
Podaci o prilogu
400-403.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma (Proceedings of 51st Croatia and 11th International Symposium on Agriculture
Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan
Zagreb: Zagreb : Motiv d.o.o.
978-953-7878-50-4
Podaci o skupu
51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma (51st Croatia and 11th International Symposium on Agriculture
predavanje
15.02.2016-18.02.2016
Opatija, Hrvatska