Zaštitni učinak polifenola iz propolisa na oksidacijski stres i lipoproteine (CROSBI ID 401909)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Pina Šurić
Irena Landeka Jurčević
hrvatski
Zaštitni učinak polifenola iz propolisa na oksidacijski stres i lipoproteine
Propolis je smolasta tvar koju skupljaju pčele. Propolis je lipofilan materijal koji je čvrst i lomljiv kada je hladan, a savitljiv i ljepljiv kada je topao. Propolis sadrži 50% balzama i smola, 30% pčelinjeg voska, 5% polena, 10% eteričnih ulja i 5% ostalih organskih komponenata. Fenoli koje sadrži su male molekularne mase i imaju biološki aktivna svojstva. To su: flavonoidi, fenolne kiseline, esteri, aromatski aldehidi i terpenoidi. Kvercetin u propolisu je preteča bioflavonoida zato što je njegova kemijska struktura osnovni "skelet" većine drugih bioflavonoida. Pokazao je najviši antioksidacijski potencijal svih flavanoida kao i najveći radioprotektivni učinak. Najviše djelovanja propolisa svodi se na flavanoide. Oni se pojavljuju u namirnicama biljnog porijekla i pozitivno djeluju na ljudski organizam u određenim količinama. Propolis je najjači prirodni antibiotik. Oksidacijski stres je stanje promijenjene ravnoteže prooksidativno-antioksidacijskom sustavu organizma u korist oksidacijskog stanja što dovodi do potencijalnog oštećenja tkiva i organa.
propolis; oksidacijski stres; lipoproteini; polifenoli
nije evidentirano
engleski
The protective effect of polyphenols from propolis on oxidative stress and lipoproteins
nije evidentirano
propolis; oxidative stress; lipoproteins; polyphenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
01.06.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb