Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Zaštitni učinak polifenola iz propolisa na oksidacijski stres i lipoproteine (CROSBI ID 401909)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Pina Šurić Zaštitni učinak polifenola iz propolisa na oksidacijski stres i lipoproteine / Irena Landeka Jurčević (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Pina Šurić

Irena Landeka Jurčević

hrvatski

Zaštitni učinak polifenola iz propolisa na oksidacijski stres i lipoproteine

Propolis je smolasta tvar koju skupljaju pčele. Propolis je lipofilan materijal koji je čvrst i lomljiv kada je hladan, a savitljiv i ljepljiv kada je topao. Propolis sadrži 50% balzama i smola, 30% pčelinjeg voska, 5% polena, 10% eteričnih ulja i 5% ostalih organskih komponenata. Fenoli koje sadrži su male molekularne mase i imaju biološki aktivna svojstva. To su: flavonoidi, fenolne kiseline, esteri, aromatski aldehidi i terpenoidi. Kvercetin u propolisu je preteča bioflavonoida zato što je njegova kemijska struktura osnovni "skelet" većine drugih bioflavonoida. Pokazao je najviši antioksidacijski potencijal svih flavanoida kao i najveći radioprotektivni učinak. Najviše djelovanja propolisa svodi se na flavanoide. Oni se pojavljuju u namirnicama biljnog porijekla i pozitivno djeluju na ljudski organizam u određenim količinama. Propolis je najjači prirodni antibiotik. Oksidacijski stres je stanje promijenjene ravnoteže prooksidativno-antioksidacijskom sustavu organizma u korist oksidacijskog stanja što dovodi do potencijalnog oštećenja tkiva i organa.

propolis; oksidacijski stres; lipoproteini; polifenoli

nije evidentirano

engleski

The protective effect of polyphenols from propolis on oxidative stress and lipoproteins

nije evidentirano

propolis; oxidative stress; lipoproteins; polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

01.06.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija