Antioksidacijski učinak bioaktivnih spojeva iz ekstrakta pokožice grožđa na hiperkolesterolemiju u miša (CROSBI ID 401905)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sandra Zugan
Irena Landeka Jurčević
hrvatski
Antioksidacijski učinak bioaktivnih spojeva iz ekstrakta pokožice grožđa na hiperkolesterolemiju u miša
Ekstrakt pokožice grožđa obiluje polifenolima - skupina organskih spojeva koji imaju antioksidacijsko djelovanje, odnosno smanjuju oksidacijski stres. Reciklaža predstavlja odlično ekološko rješenje tretiranja vinskog organskog otpada budući da se godišnje izdvaja tisuću tona pokožice tijekom vinifikacije. U ovom radu istražen je zaštini učinak bioaktivnih spojeva iz ekstrakta pokožice grožđa na oksidacijski stres potaknut hiperlipidnom prehranom u miša. Istraživani biomarkeri oksidacijskog stresa u jetri i bubrezima bili su malonildialdehid (MDA), karbonil proteini (PC), superoksid dismutaza (SOD), katalaza (CAT) i reducirani glutation (GSH). Rezultati pokazuju da je tretman s ekstraktom pokožice grožđa (GSE) u dozi od 100 mg kg-1 tjelesne mase statistički značajno (ANOVA, p<0, 05) smanjio aktivnosti PC i MDA u jetri i bubrezima mužjaka i ženki te povećao koncentracije SOD, CAT, GSH u odnosu na kontrolnu skupinu životinja što se može pripisati bioaktivnim spojevima prisutnim u GSE. Dodavanjem ekstrakta pokožice grožđa prehrambenim proizvodima mogla bi se proizvoditi funkcionalna hrana s kardioprotektivnim učinkom.
pokožica grožđa; oksidacijski stres; lipidna peroksidacija; superoksid dismutaza; reducirani glutation
nije evidentirano
engleski
Antioxidant effects of bioactive compounds from the extracts of the berry skin of grapes on hypercholesterolemia in mice
nije evidentirano
epidermis grape; oxidative stress; lipid peroxidation; superoxide dismutase; reduced glutathione
nije evidentirano
Podaci o izdanju
71
01.07.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb