Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidacijski učinak bioaktivnih spojeva iz ekstrakta pokožice grožđa na hiperkolesterolemiju u miša (CROSBI ID 401905)

Ocjenski rad | diplomski rad

Sandra Zugan Antioksidacijski učinak bioaktivnih spojeva iz ekstrakta pokožice grožđa na hiperkolesterolemiju u miša / Irena Landeka Jurčević (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Sandra Zugan

Irena Landeka Jurčević

hrvatski

Antioksidacijski učinak bioaktivnih spojeva iz ekstrakta pokožice grožđa na hiperkolesterolemiju u miša

Ekstrakt pokožice grožđa obiluje polifenolima - skupina organskih spojeva koji imaju antioksidacijsko djelovanje, odnosno smanjuju oksidacijski stres. Reciklaža predstavlja odlično ekološko rješenje tretiranja vinskog organskog otpada budući da se godišnje izdvaja tisuću tona pokožice tijekom vinifikacije. U ovom radu istražen je zaštini učinak bioaktivnih spojeva iz ekstrakta pokožice grožđa na oksidacijski stres potaknut hiperlipidnom prehranom u miša. Istraživani biomarkeri oksidacijskog stresa u jetri i bubrezima bili su malonildialdehid (MDA), karbonil proteini (PC), superoksid dismutaza (SOD), katalaza (CAT) i reducirani glutation (GSH). Rezultati pokazuju da je tretman s ekstraktom pokožice grožđa (GSE) u dozi od 100 mg kg-1 tjelesne mase statistički značajno (ANOVA, p<0, 05) smanjio aktivnosti PC i MDA u jetri i bubrezima mužjaka i ženki te povećao koncentracije SOD, CAT, GSH u odnosu na kontrolnu skupinu životinja što se može pripisati bioaktivnim spojevima prisutnim u GSE. Dodavanjem ekstrakta pokožice grožđa prehrambenim proizvodima mogla bi se proizvoditi funkcionalna hrana s kardioprotektivnim učinkom.

pokožica grožđa; oksidacijski stres; lipidna peroksidacija; superoksid dismutaza; reducirani glutation

nije evidentirano

engleski

Antioxidant effects of bioactive compounds from the extracts of the berry skin of grapes on hypercholesterolemia in mice

nije evidentirano

epidermis grape; oxidative stress; lipid peroxidation; superoxide dismutase; reduced glutathione

nije evidentirano

Podaci o izdanju

71

01.07.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija