Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Završno izvješće: Mineralni i kemijski sastav lišća i ploda višnje Maraske (plantaža-Vlačine), IV dio (CROSBI ID 778069)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Čoga, Lepomir, Slunjski, Sanja ; Pavlović, Ivan Završno izvješće: Mineralni i kemijski sastav lišća i ploda višnje Maraske (plantaža-Vlačine), IV dio // Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, ZAVOD ZA ISHRANU BILJA. 2014.

Podaci o odgovornosti

Čoga, Lepomir, Slunjski, Sanja ; Pavlović, Ivan

hrvatski

Završno izvješće: Mineralni i kemijski sastav lišća i ploda višnje Maraske (plantaža-Vlačine), IV dio

Višnja Maraska (Prunus Marasca) jedna je od najznačajnijih voćnih vrsta Dalmacije, još od 16 st. od kada datira i proizvodnja likera Marasschino. Areal rasprostranjenosti Maraske ograničen je uglavnom na dio područja sjeverne i srednje Dalmacije od Zadra do Makarske, gdje klima i tlo omogućuju postizanje visoke kvalitete ploda i specifične arome. Kako su istraživanja mineralnog sastava lišća i ploda Maraske kod nas malobrojna, gnojidba do u zadnjih nekoliko godina uglavnom se temeljila na literaturnim navodima, koji se ne moraju nužno poklapati sa zahtjevima višnje Maraske obzirom na njene specifične potrebe. Provedenim istraživanjima utvrđeno je kako je opskrbljenost lišća i ploda višnje Maraske makro i mikroelementima heterogena. Fizikalno-kemijskom analizom plodova utvrđene su značajne razlike u postotnom udjelu koštica, količini suhe tvari, ukupnih kiselina, ukupnih polifenola, antioksidativnom kapacitetu, antocijanima i melatoninu, ne samo između godina istraživanja nego i ovisno o dijelu voćnjaka s kojeg je uzorak uzet.

višnja Maraska; mineralni i kemijski sastav lišća; mineralni i kemijski sastav ploda

nije evidentirano

engleski

Final report: Mineral and chemical composition of the leaves and fruit of sour cherry Marasca (plantation-Vlačine), Part IV

nije evidentirano

sour cherry Marasca; mineral and chemical composition of the leaves; mineral and chemical composition of the fruit

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, ZAVOD ZA ISHRANU BILJA

2014.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)