Utjecaj ulja avokada na sastav lipoproteina u BL6 miša (CROSBI ID 401898)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Anja Novaokvić
Irena Landeka Jurčević
hrvatski
Utjecaj ulja avokada na sastav lipoproteina u BL6 miša
Promjena načina prehrane treba se temeljiti na smanjenju unosa masti, posebno zasićenih masnih kiselina i kolesterola, uz relativno povećanje unosa nezasićenih masnih kiselina. Ulja, ovisno o podrijetlu i načinu priprave, imaju različite učinke na serumske lipoproteine. Ispitivanja su pokazala da utjecaj pojedinog ulja na koncentraciju LDL i HDL-kolesterola ovisi o postotku sadržaja pojedinih masnih kiselina. Sastav masnih kiselina u ulju avokada i brojnost antioksidansa, sugerira korištenje ovog ulja u preventivne svrhe protiv nekih patoloških stanja kao što su kardiovaskularne bolesti. U ovom radu je uspoređen utjecaj prehrane sa povećanim udjelom mononezasićenih masnih kiselina (ulje avokada) na faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Prehrana sa povećanim udjelom mononezasićenih masnih kiselina snizila je aterogeni indeks za 65, 6%, u odnosu na kontrolnu grupu. Na osnovu rezultata prikazanih u ovom radu može se zaključiti da je dodatak ispitivanog ulja u prehrani bolji nego prehrana bazirana na niskom sadržaju masnoća u prehrani zbog povoljnijeg utjecaja na profil lipida u krvi i faktore rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.
ulje avokada; lipoproteini; HDL-kolesterol; LDL-kolesterol
nije evidentirano
engleski
Effect of avocado oil to the composition of lipoproteins in BL6 mouse
nije evidentirano
avocado oil; lipoproteins; HDL-cholesterol; LDL-cholesterol
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
01.07.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb