Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803330

Žitne rakije


Peša, Andrea
Žitne rakije 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Žitne rakije
(Grain spirits)

Autori
Peša, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
Veljača

Godina
2012

Stranica
42

Mentor
Stanzer, Damir

Ključne riječi
Žitne rakije; viski; džin; genever; votka
(Grain spirit; whisky; genevre; gin; vodka)

Sažetak
Žitne rakije proizvode se od žitarica koje u sebi sadržavaju škrob i razne druge ugljikohidrate. To su prvenstveno rakije od kukuruza, pšenice, ječma i raži ili njihovih smjesa. Posebnost proizvodnje žitnih rakija je u tome što se prije fermentacije škrob mora razgraditi do fermentabilnih šećera s pomoću slada ili amilolitičkih enzima, jer kvasci iz roda Saccharomyces koji se koriste za fermentaciju, ne mogu previrati škrob. Glavne faze proizvodnje žitnih rakija su: prijem sirovina, ukomljavanje i ošećerenje supstrata, vrenje, destilacija, te dorada i zrenje. Viski, votka, genever i džin najpoznatije su žitne rakije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb