Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803292

Očuvanje genetskih izvora krmnog bilja u Hrvatskoj


Bolarić, Snježana; Culek, Mirta; Čupić, Tihomir
Očuvanje genetskih izvora krmnog bilja u Hrvatskoj // 8. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo / Zdravko Matotan (ur.).
Igrišće: Oknobit j. d.o.o., 2015. str. 98-99 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


Naslov
Očuvanje genetskih izvora krmnog bilja u Hrvatskoj
(Conservation of genetic resources of fodder crops in Croatia)

Autori
Bolarić, Snježana ; Culek, Mirta ; Čupić, Tihomir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
8. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo / Zdravko Matotan - Igrišće : Oknobit j. d.o.o., 2015, 98-99

ISBN
978-953-6485-33-8

Skup
8. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo

Mjesto i datum
Sv. Martin na Muri, Hrvatska, 11-13.11.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Biljni genetski izvori; krmno bilje; očuvanje ex situ
(Plant genetic resources; fodder crops; ex situ conservation)

Sažetak
Ciljevi rada su dati povijesni pregled prikupljanja i očuvanja genetskih izvora krmnog bilja u Hrvatskoj te navesti ciljeve i dosadašnje rezultate u očuvanju krmnog bilja u Nacionalnoj banci biljnih gena. U vrijeme SFR Jugoslavije, 1989. g., u okviru projekta "Formiranje i održavanje genfonda krmnih vrsta za potrebe Banke biljnih gena Jugoslavije" prvi put su pokrenute aktivnosti u očuvanju genetskih izvora krmnog bilja. Te su aktivnosti u Hrvatskoj trajale do početka domovinskog rata. U okviru programa SEEDNet, 2004. g. ponovo su pokrenute aktivnosti u očuvanju krmnog bilja i formirana je radna skupina Krmno bilje. "Nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu" usvojen je 2013. g. u okviru kojeg djeluje Nacionalna banka biljnih gena. Ciljevi radne skupine su inventarizacija kolekcija krmnog bilja, ekozemljopisni pregled i prikupljanje, ex situ-očuvanje, umnažanje, te opis i procjena primki krmnog bilja. Do danas je u Nacionalnoj banci biljnih gena pohranjeno 137 primki krmnog bilja. Najzastupljenije su lokalne populacije (65%), prikupljene na području Hrvatske u razdoblju od 2006. do 2014. g. Osnovni putovnički podaci primki evidentirani su u bazama CPGRD i EURISCO. Aktivne kolekcije krmnog bilja čuvaju se ex situ na Agronomskom fakultetu u Zagrebu i u HCPHS – Zavodu za sjemenarstvo u Osijeku. Sigurnosna kolekcija čuva se u HCPHS-ZSR. Morfološki i molekularno je opisano 18 primki crvene djeteline.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb