Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procjena količine otpada hrane u kućanstvima (CROSBI ID 401863)

Ocjenski rad | diplomski rad

Švagelj, Anamarija Procjena količine otpada hrane u kućanstvima / Colić Barić, Irena (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Švagelj, Anamarija

Colić Barić, Irena

hrvatski

Procjena količine otpada hrane u kućanstvima

Otpad hrane predstavlja ozbiljan društveni, ekonomski i okolišni problem na svjetskoj razini. Kako bi se osigurala hrana i održivost sustava, potrebno je spriječiti ili barem smanjiti otpad hrane u svim fazama lanca opskrbe hranom, pogotovo u kućanstvima budući da otpad hrane u kućanstvima u najvećem udjelu pridonosi ukupnoj količini otpada hrane. Istraživanje je provedeno pomoću on-line upitnika s ciljem procjene količine otpada hrane u kućanstvima te čimbenika koji utječu na njegov nastanak. Prikupljeno je 252 ispitanika starijih od 16 godina, podaci su obrađeni u statističkom paketu SPSS v. 20.0.Procijenjeno je da se u kućanstvima baci malo ili gotovo ništa hrane (5-20% tjedne potrošnje hrane). Pokazana je statistički značajna povezanost otpada hrane u kućanstvima s demografskim čimbenicima poput veličine i vrste kućanstva, te određenim bihevioralnim čimbenicima vezanim uz kupovinu, pripremu i skladištenje hrane te prehranu i životni stil. Dobiveni rezultati upućuju na potrebe intenzivne edukacije stanovništva o ovom problemu i njegovom rješavanju.

otpad hrane; kućanstva; ponašanje potrošača; održivost

nije evidentirano

engleski

Estimate of the household food waste quantity

nije evidentirano

food waste; households; consumer behaviour; sustainability

nije evidentirano

Podaci o izdanju

78

24.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija