Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803280

Procjena količine otpada hrane u kućanstvima


Švagelj, Anamarija
Procjena količine otpada hrane u kućanstvima 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Procjena količine otpada hrane u kućanstvima
(Estimate of the household food waste quantity)

Autori
Švagelj, Anamarija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2015

Stranica
78

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
Otpad hrane; kućanstva; ponašanje potrošača; održivost
(Food waste; households; consumer behaviour; sustainability)

Sažetak
Otpad hrane predstavlja ozbiljan društveni, ekonomski i okolišni problem na svjetskoj razini. Kako bi se osigurala hrana i održivost sustava, potrebno je spriječiti ili barem smanjiti otpad hrane u svim fazama lanca opskrbe hranom, pogotovo u kućanstvima budući da otpad hrane u kućanstvima u najvećem udjelu pridonosi ukupnoj količini otpada hrane. Istraživanje je provedeno pomoću on-line upitnika s ciljem procjene količine otpada hrane u kućanstvima te čimbenika koji utječu na njegov nastanak. Prikupljeno je 252 ispitanika starijih od 16 godina, podaci su obrađeni u statističkom paketu SPSS v. 20.0.Procijenjeno je da se u kućanstvima baci malo ili gotovo ništa hrane (5-20% tjedne potrošnje hrane). Pokazana je statistički značajna povezanost otpada hrane u kućanstvima s demografskim čimbenicima poput veličine i vrste kućanstva, te određenim bihevioralnim čimbenicima vezanim uz kupovinu, pripremu i skladištenje hrane te prehranu i životni stil. Dobiveni rezultati upućuju na potrebe intenzivne edukacije stanovništva o ovom problemu i njegovom rješavanju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb