Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803278

MACERACIJA U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA


Martinović, Tomislav
MACERACIJA U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
MACERACIJA U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA
(MACERATION IN PRODUCTION OF SPIRITS DRINKS)

Autori
Martinović, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
Srpanj

Godina
2015

Stranica
36

Mentor
Mrvčić, Jasna

Ključne riječi
Maceracija; jaka alkoholna pića; orahovac; antocijani; likeri od crvenog voća; travarica
(Maceration; spirits drinks; liqueur of walnut; antocyanins; liqueur of red fruit; herb brandy)

Sažetak
Jaka alkoholna pića su pića u kojima je glavni sastojak etilni alkohol (etanol), čiji postotak iznosi najmanje 15 % vol. Jedan od osnovnih tehnoloških postupaka u proizvodnji jakih alkoholnih pića kao što su voćni likeri i travarice je maceracija. Maceracijom se ekstrahiraju biološki aktivnih spojeva ljekovitog i aromatskog bilja, voća ili plodova u vodeno-alkoholnu bazu pri sobnoj temperaturi. Osim vrste i kvalitete voća i bilja koje se macerira, na kvalitetu macerata i koncentraciju biološki aktivnih spojeva utječu i brojni drugi parametri maceracije kao što su vrijeme maceracije, temperatura i koncentracija vodeno-alkoholne otopine. S obzirom da se u Republici Hrvatskoj procesom maceracije najčešće proizvode voćni likeri (orahovac i likeri od crvenog voća) te travarice, u ovom radu je opisano voće i aromatsko i ljekovito bilje koje se koristi u proizvodnji tih pića, biološki aktivni spojevi odgovorni za aromu, antioksidativno i ljekovito djelovanje voćnih likera i travarica te postupci maceracije s naglaskom na istraživanja utjecaja vremena i temperature na postupak maceracije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb