Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803261

DESTILACIJA U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA


Ćapin, Marko
DESTILACIJA U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
DESTILACIJA U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA
(DISTILLATION IN THE PRODUCTION OF SPIRIT DRINKS)

Autori
Ćapin, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
Rujan

Godina
2014

Stranica
24

Mentor
Mrvčić, Jasna

Ključne riječi
Jaka alkoholna pića; destilacija
(Spirits; distillation)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je proučiti proces destilacije u procesu proizvodnje prirodnih jakih alkoholnih pića (JAP). Destilacija je tehnološka operacija kojom se tekuća smjesa hlapivih komponenata isparavanjem i naknadnim ukapljivanjem para razdvaja na relativno čiste komponente. Nakon procesa alkoholnog vrenja, komina se destilira kako bi se etanol i poželjne komponente arome odjelile od ostalih sastojaka komine. Premda fermentacija ima presudan značaj u sintezi spojeva arome, proces destilacije u proizvodnji JAP je ključan i specifičan i treba ga provesti na način da se u sirovom destilatu nađe što više poželjnih komponenti JAP, a u najvećoj mogućoj mjeri izbjegne nastajanje i prenošenje negativnih spojeva arome u sirovi destilat. U radu je dat pregled spojeva koji čine primarnu, sekundarnu i tercijarnu aromu JAP. Također, date su osnovne teorijske pretpostavke procesa destilacije i pregled destilacijskih postupaka i opreme koja se koriste u proizvodnji JAP.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb