Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803098

Spremnost na činjenje nasilja preko interneta u različitim uvjetima anonimnosti


Tomašić Humer, Jasmina; Šincek, Daniela; Ručević, Silvija
Spremnost na činjenje nasilja preko interneta u različitim uvjetima anonimnosti // VI. znanstveno-stručni skup: Osnaživanje potencijala za preventivne aktivnosti u zajednici / Kurtović, Ana ; Jakopec, Ana, Krupić, Dino, Anić, Iva (ur.).
Osijek: Filozofski fakultet Osijek, 2016. str. 17-17 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Spremnost na činjenje nasilja preko interneta u različitim uvjetima anonimnosti
(Readiness for cyberbullying under diffferent anonymity conditions)

Autori
Tomašić Humer, Jasmina ; Šincek, Daniela ; Ručević, Silvija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
VI. znanstveno-stručni skup: Osnaživanje potencijala za preventivne aktivnosti u zajednici / Kurtović, Ana ; Jakopec, Ana, Krupić, Dino, Anić, Iva - Osijek : Filozofski fakultet Osijek, 2016, 17-17

ISBN
978-953-314-085-8

Skup
VI. znanstveno-stručni skup: Osnaživanje potencijala za preventivne aktivnosti u zajednici

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 25-27. 02. 2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Nasilje preko interneta; anonimnost; spremnost
(Cyberbullying; anonymity; readiness)

Sažetak
Istraživanje je provedeno u sklopu nacionalnog istraživanja u okviru projekta "Safer Internet Centre Croatia – Making internet a good and safe place” (CEF-TC-2014-1 005) sufinanciranog od strane Europske unije. Cilj istraživanja bio je istražiti spremnost na činjenje nasilja preko interneta kod srednjoškolaca u različitim (hipotetskim) uvjetima anonimnosti. Ukupno je ispitano 245 učenika (59% muških) drugih i četvrtih razreda srednjih škola. Prosječna dob učenika kretala se u rasponu između 15 i 20 godina (M=16, 68 SD=1, 12). Korištena je Skala spremnosti na nasilno ponašanje preko interneta u različitim uvjetima anonimnosti (Šincek, Tomašić Humer, Duvnjak i Milić, 2015). Sudionicima su u formi vinjeta predstavljene četiri hipotetske situacije, pri čemu je svaka završila nasilnim ponašanjem preko interneta (vrijeđanje, prijetnja, formiranje lažnog tuđeg profila i socijalno isključivanje na internetu). Zadatak sudionika bio je procijeniti vjerojatnost vlastitog nasilnog ponašanja u navedene četiri hipotetske situacije s obzirom na razinu vlastite anonimnosti (pod svojim imenom, u uvjetima djelomične ili potpune anonimnosti). Rezultati su pokazali da su sudionici spremniji na nasilno ponašanje vrijeđanja preko interneta, slanja prijetnji i socijalnog isključivanje pod vlastitim imenom nego u uvjetima djelomične ili potpune anonimnosti. Jedino su za formiranje lažnog tuđeg profila sudionici iskazali manju vjerojatnost činjenja istog pod vlastitim imenom nego u uvjetima djelomične ili potpune anonimnosti. Što se tiče procijenjene vjerojatnosti vlastitog nasilnog ponašanja sudionici su u najvećoj mjeri spremni vrijeđati druge, slati im prijetnje i socijalno ih isključivati na internetu. Pozitivno je da su sudionici ipak formiranje lažnog tuđeg profila u svim situacijama procijenili kao malo vjerojatno.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Osijek