Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kemijske i senzorne karakteristike vinjaka (CROSBI ID 401812)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Fijačko, Ana Kemijske i senzorne karakteristike vinjaka / Tupajić, Pavica (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Fijačko, Ana

Tupajić, Pavica

hrvatski

Kemijske i senzorne karakteristike vinjaka

Vinjak je jako alkoholno piće proizvedeno destilacijom vina te dugim odležavanjem vinskih destilata u hrastovim bačvama. Prepoznatljiva i visoka kakvoća vinjaka rezultat je brojnih čimbenika vezanih za kultivar i kakvoću grožđa, tehnologiju vinifikacije, način destilacije vina, uvjete te duljinu dozrijevanja vinskih destilata u hrastovim bačvama. Vinjak je piće karakteristične zlatno-žute boje, bogate i fine arome oplemenjene mirisima koji potječu od hrastova drva, mekana i harmonična okusa. Kemijski sastav vinjaka vrlo je složen. Vinjaci dobre kakvoće najčešće sadrže: oko 40 % vol alkohola, metanola manje od 200 g/hl a.a, viših alkohola od 150 - 550 g/hl a.a, hlapivu kiselost (izraženo kao octena kiselina) do 100 g/hl.a.a, ukupnih hlapivih estera od 50 do 250 g/hl a.a, ukupnih aldehida do 25 g/hl a.a. Vinjaci visoke kakvoće mogu sadržavati više od 4 g/l suhog ekstrakta kojeg pretežito sačinjavaju tanini, lignin i polisaharidi drva te produkti njihove razgradnje.

vinjak; metanol; hlapive tvari; ekstrakt

nije evidentirano

engleski

Chemical and sensory characteristics of wine brandy

nije evidentirano

wine brandy; methanol; volatile compounds; extract

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

23.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)