Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 802838

Primjena akustične spektroskopije u analizi mlijeka i mliječnih proizvoda


Škrobo, Vinka
Primjena akustične spektroskopije u analizi mlijeka i mliječnih proizvoda 2012., diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek


Naslov
Primjena akustične spektroskopije u analizi mlijeka i mliječnih proizvoda
(Application of the acoustic spectroscopy in analysis of milk an milk products)

Autori
Škrobo, Vinka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za kemiju

Mjesto
Osijek

Datum
20.07

Godina
2012

Stranica
69

Mentor
Marković, Berislav

Neposredni voditelj
Balić, Tomislav

Ključne riječi
Ultrazvučna atenuacijska spektroskopija; mlijeko; mliječni proizvodi; mliječna mast; emulzija
(Ultrasonic attenuation spectroscopy; milk; milk products; milk fat; emulsion)

Sažetak
Ultrazvučna atenuacijska spektroskopija (acoustic spectroscopy) je analitička metoda koja se služi ultrazvukom pri evaluaciji uzorka. Ovaj se rad odnosi na prednosti akustične spektroskopije pri određivanju mliječne masti u nepoznatim uzorcima pomoću akustičnog spektrometra DT-1200 (Dispersion Technology, Inc.). Akustična spektroskopija pruža jedinstvenu mogućnost karakterizacije koncentriranih koloidnih disperzija jer nema predhodne pripreme uzorka te se može koristiti za analizu koncentriranih i višefaznih sustava. Njezina primjenjivost demonstrirana je na procesima kao što su analize keramike, kozmetike i hrane.[10, 12] Istovremeno, to je nedestruktivna tehnika i zato je, u usporedbi s altrenativnim metodama, puno bolji izbor za analizu uzoraka u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda. Zbog činjenice da se signal za analizu može dobiti i za visoko koncentrirane disperzije ova metoda pruža mogućnost mjerenja u uvijetima istovjetnim onima u proizvodnji. Cilj ovog rada bio je istražiti prikladnost korištenja ove metode za određivanje mliječne masti u nepoznatim uzorcima svježeg mlijeka, te mlijeka i mliječnih proizvoda dobivenih od različitih proizvođača. Pokušalo se utvrditi da li korištenje akustične spektroskopije u industriji mlijeka omogućava brzu, jedinstvenu i jednostavnu analizu uzoraka koja bi se mogla koristiti za kontrolu kvalitete proizvoda. Rezultati istraživanja pokazali su da se ova metoda za sada može koristiti samo za određivanje količine mliječne masti u prerađenim proizvodima, ali ne i u uzorcima svježeg sirovog mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju