Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 802495

Novi nalazi bolesti na maslini u Hrvatskoj


Ivić, Dario; Kaliterna, Joško; Miličević, Tihomir; Fazinić, Tina; Bjeliš, Mario
Novi nalazi bolesti na maslini u Hrvatskoj // Glasilo biljne zaštite, Zbornik sažetaka 58. seminara biljne zaštite / Cvjetković, Bogdan (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo biljne zaštite, 2014. str. 29-29 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Novi nalazi bolesti na maslini u Hrvatskoj
(Olive diseases new to Croatia)

Autori
Ivić, Dario ; Kaliterna, Joško ; Miličević, Tihomir ; Fazinić, Tina ; Bjeliš, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Glasilo biljne zaštite, Zbornik sažetaka 58. seminara biljne zaštite / Cvjetković, Bogdan - Zagreb : Hrvatsko društvo biljne zaštite, 2014, 29-29

Skup
58. seminar biljne zaštite

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 11-14.2.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Maslina; Phoma incompta; Diplodia seriata; Armillaria mellea
(Olives; Phoma incompta; Diplodia seriata; Armillaria mellea)

Sažetak
Od 2008. godine do danas na nekoliko lokaliteta u Istri i Dalmaciji uočena je pojava bolesti na maslinama koje su bile nepoznate proizvođačima, ali i iskusnijim stručnjacima – agronomima. Na otoku Braču, na lokalnoj sorti Paštrica, 2008. i 2009. godine uočeno je odumiranje grana na stablima popraćeno rak ranama na deblu, starijim i mlađim izbojima. Iz simptomatičnih dijelova biljaka redovito je izolirana gljiva iz roda Phoma. Identifikacijom izolata na temelju morfologije i usporedbom s referentnim izolatom CBS 467.76 iz Nizozemske, utvrđeno je da je riječ o vrsti Phoma incompta. Patogenost odabranih izolata dokazana je testovima umjetne inokulacije na sadnicama masline. U drugom slučaju, 2010. godine zabilježeno je propadanje mladih stabala sorata Pendolino i Leccino u dva nasada u Istri. Iako su simptomi na prvi pogled upućivali da bi se moglo raditi o smrzavanju, iz svih uzoraka izolirane su gljive iz „Botryosphaeria kompleksa“. Identifikacijom izolata na temelju morfologije te sekvenciranjem ITS i EF1-α regija utvrđeno je da se radi o vrsti Diplodia seriata. U pokusima umjetne zaraze, izolati ove gljive dovele su do propadanja pokusnih biljaka. Od 2008. do 2013. godine, na tri lokaliteta (Šibenik, Vodnjan i Šestanovac) zabilježeno je propadanja stabala u nasadima različitih sorata različite starosti. U svim slučajevima na korijenu su uočeni tipični simptomi koje uzrokuju gljive iz roda Armillaria. Morfologija i analiza sekvenci ITS1/ITS4 fragmenata nekoliko izolata s propalih stabala iz Vodnjana i Šestanovca pokazala je da je riječ o vrsti Armillaria mellea. U pokusima umjetnih zaraza, inokulacija gljivom A. mellea završila je propadanjem sadnica masline. Slučajevi truleži korijena uzrokovanih gljivom A. mellea pokazuju da se ovaj parazit može smatrati značajnim na maslini. Moguće je pretpostaviti kako je u svim slučajevima do zaraze došlo jer se gljiva održala na krčevinama prirodne vegetacije prisutne prije podizanja maslinika.

Izvorni jezik
Hrvatski