Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Bakterije mliječne kiseline u proizvodnji tradicionalnih trajnih kobasica (CROSBI ID 225309)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija

Žgomba Maksimović, Ana ; Hulak, Nataša ; Vuko, Miljenka ; Kovačević, Vjera ; Kos, Ivica ; Mrkonjić Fuka, Mirna Bakterije mliječne kiseline u proizvodnji tradicionalnih trajnih kobasica // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (2015), 6; 345-351

Podaci o odgovornosti

Žgomba Maksimović, Ana ; Hulak, Nataša ; Vuko, Miljenka ; Kovačević, Vjera ; Kos, Ivica ; Mrkonjić Fuka, Mirna

hrvatski

Bakterije mliječne kiseline u proizvodnji tradicionalnih trajnih kobasica

Spontano fermentirane trajne kobasice, koje se proizvode u domaćoj radinosti, prepoznati su i cijenjeni tradicionalni proizvodi. Odlikuju se specifičnim senzornim karakteristikama i izvor su vrijednih hranjivih sastojaka. Međutim, različit izbor sirovine i dodataka te varijabilni uvjeti proizvodnje dovode do neujednačene mikrobiološke i senzorne kvalitete tradicionalnih kobasica. Ključnu ulogu u osiguravanju zdravstvene ispravnosti takvih proizvoda imaju prirodno prisutne, autohtone populacije bakterija mliječne kiseline (BMK). Selektirane i aplicirane kao starter kulture autohtone populacije BMK mogle bi smanjiti rizike uzorkovane mikrobiološkom kontaminacijom za vrijeme klanja, odnosno lova i tijekom prerade mesa te povoljno utjecati na organoleptičke karakteristike krajnjeg proizvoda. Stoga je cilj ovog rada pokazati specifičnosti bakterija mliječne kiseline i mogućnosti njihove aplikacije u fermentaciji tradicionalnih suhih kobasica proizvedenih od mesa domaćih ili divljih životinja.

bakterije mliječne kiseline ; fermentirane kobasice ; domaće ili divlje životinje

nije evidentirano

engleski

Lactic acid bacteria in traditional dry sausage production

nije evidentirano

lactic acid bacteria ; fermented sausages ; domestic or wild animals

nije evidentirano

Podaci o izdanju

XVII (6)

2015.

345-351

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija