Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 802134

Integracija migranata u dezintegrirana društva? Povratak funkcionalnom građanstvu


Božić, Saša; Kuti, Simona
Integracija migranata u dezintegrirana društva? Povratak funkcionalnom građanstvu // Novi (i)migranti u EU: prema izazovima integracije New (Im)migrants in the EU: Facing the Challenges of Integration (knjižica sažetaka) / Župarić-Iljić, Drago ; Klempić Bogadi, Sanja ; Kuti, Simona (ur.).
Zagreb: IMIN, 2016. str. 10-11 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Integracija migranata u dezintegrirana društva? Povratak funkcionalnom građanstvu
(Integration of Migrants into Disintegrated Societies? A Return to Functional Citizenship)

Autori
Božić, Saša ; Kuti, Simona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Novi (i)migranti u EU: prema izazovima integracije New (Im)migrants in the EU: Facing the Challenges of Integration (knjižica sažetaka) / Župarić-Iljić, Drago ; Klempić Bogadi, Sanja ; Kuti, Simona - Zagreb : IMIN, 2016, 10-11

Skup
Novi (i)migranti u EU: prema izazovima integracije

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 15.02.2016

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Integracija migranata; funkcionalizam; društvena dezintegracija i fragmentacija; funkcionalno građanstvo; integracija društva
(Migrant integration; functionalism; social disintegration and fragmentation; functional citizenship; societal integration)

Sažetak
Asimilacija, inkorporacija i integracija migranata koncepti su i teorije u društvenim znanostima, uglavnom unutar funkcionalističke paradigme, koji pretpostavljaju aktivno uključivanje migranata kao pojedinaca i grupa u nacionalna društva. Pritom su suvremena društva imigracije zamišljena kao cjeline sa stabilnim i međusobno funkcionalno ovisnim dijelovima. No i izvan funkcionalističke paradigme istraživači u društvenim znanostima gotovo uvijek pretpostavljaju da se migranti prilagođuju i uključuju u stabilne sisteme koji funkcioniraju kao jedinstvene jedinice. Suvremena se društva međutim jako razlikuju od teorijski idealne slike jedinstvenog sistema s jasno funkcionirajućim podsistemima. Dezintegracija i fragmentacija društva, kao i nestajanje društvenih uloga, pozicija i statusa koje bi pojedinci mogli "zauzimati", pokazuju da cijeli koncept integracije migranata počiva prvenstveno na normativnim pretpostavkama te da ne odgovara društvenoj stvarnosti grupnih odnosa na makrorazini, niti konstrukciji biografija na mikrorazini. Usto, pretpostavke o neizbježnoj i postupnoj akulturaciji migranata ne odgovaraju društvenim procesima ukupnog statusnog zatvaranja većinskih populacija društva imigracije, koje koriste kulturne markere kako bi osigurale bolju poziciju za svoje pripadnike u različitim situacijama natjecanja – od natjecanja za sve rjeđa, institucionalno predviđena radna mjesta do natjecanja za političku reprezentaciju. Odgovor migranata na mikro i mezo razini uključuje pojačanu kulturalizaciju identiteta, kreiranje transnacionalnih socijalnih prostora, etnizaciju političke reprezentacije vlastitih grupa, međusobno natjecanje za bolju poziciju u zamišljenoj hijerarhiji etničkih grupa i kultura, ali i insulaciju te politički i religijski ekstremizam. Umjesto koncepta integracije migranata stoga predlažemo razvitak politike funkcionalnoga građanstva temeljene na demokratskim vještinama te politike integracije društva. Takve politike bi na osnovi široke rasprave odredile minimum obveznih vrijednosti, normi i standarda za sve društvene aktere, od pojedinaca, preko društvenih mreža do nacionalnih institucija, razvile cjeloživotno građansko obrazovanje, a uključile bi ne samo migrante nego i ukupnu populaciju društava imigracije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija

Napomena
Sažetak objavljen dvojezično (HR/ENG).POVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za migracije i narodnosti, Zagreb,
Sveučilište u Zadru