Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 802040

Uklanjanje fenola iz vodene otopine adsorpcijom na kominu masline


Šipić, Kata; Marcinek, Saša; Šuman, Monika; Kučić, Dajana
Uklanjanje fenola iz vodene otopine adsorpcijom na kominu masline // XI. Susret mladih kemijskih inženjera / Gordana Matijašić (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 2016. str. 130-130 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)


Naslov
Uklanjanje fenola iz vodene otopine adsorpcijom na kominu masline
(Removal of phenols from aqueous solution by adsorption on olive mill waste)

Autori
Šipić, Kata ; Marcinek, Saša ; Šuman, Monika ; Kučić, Dajana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
XI. Susret mladih kemijskih inženjera / Gordana Matijašić - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 2016, 130-130

ISBN
978-953-6895-55-0

Skup
XI. Susret mladih kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18-19.02.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Fenoli; Komina masline; Izoterme
(Phenols; Olive mill waste; Isotherms)

Sažetak
Fenoli i fenolni spojevi štetno djeluju na okoliš i na ljudsko zdravlje, odnosno pokazuju toksična i kancerogena svojstva ukoliko je koncentracija veća od propisane u Pravilniku o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju i u Pravilniku o graničnim vrijednostima emisija otpadnih voda. Fenoli su prisutni u otpadnim vodama različitih industrija kao što su farmaceutska industrija, industrija proizvodnje maslinovog ulja, papira, plastike i dr. Postupci koji se primjenjuju pri uklanjanju fenola iz vodene otopine su: biorazgradnja, elektrokemijska oksidacija, ionska izmjena, kemijska oksidacija i adsorpcija. Proces adsorpcije se ističe zbog visoke učinkovitosti i isplativosti. Do sada su istraženi različiti adsorbensi koji učinkovito adsorbiraju fenole, kao što su aktivni ugljen, smola, pepeo i zeolit. U zadnje vrijeme sve više ispitivanja se provodi na agroindustrijskom otpadu kao potencijalnom adsorbensu za uklanjanje fenola, ali i drugih onečišćujućih tvari kao npr. teških metala. Komina masline nastaje tijekom proizvodnje maslinovog ulja u kontinuiranom dvostupanjskom procesu. Prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom NN 94/2013 taj otpad se ne smije odložiti na tlo te ga je potrebno zbrinuti ili upotrijebiti u druge svrhe. Cilj ovog istraživanja je bio ukloniti fenole iz vodene otopine adsorpcijom na kominu masline. Ispitao se utjecaj različitih čimbenika (pH vrijednost, kontaktno vrijeme i temperatura) na adsorpciju fenola. Eksperimenti su se provodili u šaržnim uvjetima rada. Dobiveni rezultati opisali su se Freundlichovom i Langmuirovom izotermom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Dajana Kučić Grgić, (325141)