Kvaliteta usoljene srdele iz domaće proizvodnje (CROSBI ID 632684)
Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa
Podaci o odgovornosti
Levak, Stefani ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Bažulić Štimac, Željka ; Cvrtila Fleck, Željka
hrvatski
Kvaliteta usoljene srdele iz domaće proizvodnje
Riba je iznimno važna u prehrani ljudi zahvaljujući svojim gastronomskim i nutritivnim vrijednostima. Tijekom povijesti razvijani su različiti načini konzerviranja ribe u svrhu očuvanja njene kvalitete. Jedna od najpoznatijih metoda konzerviranja ribe je soljenje. Cilj je ovoga rada bio opisati tehnologiju proizvodnje usoljenih srdela ulovljenih u slobodnom moru te utvrditi kemijski sastav i kakvoću usoljene srdele. Posoljena riba u pravilu sazrijeva na sobnoj temperaturi 3 - 4 mjeseca, ovisno o veličini i klimatskim prilikama, a barile treba držati na mjestu gdje ne dopiru sunčeve zrake. Riba posoljena u svibnju može se konzumirati u kolovozu, a zrela je za jelo kada se meso lako odvaja od središnje kosti i nije krvavo. Dobiveni rezultati ukazuju da je besprijekornost senzornih svojstava usoljene srdele ovisna o pravilnom postupanju s ribom nakon izlova te metodi obrade. Za dobivanje ovog autohtonog proizvoda, potrebno je koristiti kvalitetnu sirovinu (svježu ribu besprijekorne kakvoće), soliti je čistom solju pravilnim redoslijedom te skladištiti je u prikladnim uvjetima i redovito kontrolirati. Usoljena sitna plava riba tradicionalni je proizvod koji se može smatrati svojevrsnom varijantom „morskog pršuta“ koja je dio gastronomske ponude našeg podneblja.
kvaliteta; slane srdele; domaća proizvodnja
nije evidentirano
engleski
The quality of salted sardine from domestic production
nije evidentirano
quality; salted sardines; domestic production
nije evidentirano
Podaci o prilogu
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o skupu
7. MEÐUNARODNI SAJAM INOVACIJA U POLJOPRIVREDI, PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI I POLJOPRIVREDNOJ MEHANIZACIJI
poster
09.05.2014-11.05.2014
Biograd na Moru, Hrvatska