Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvaliteta usoljene srdele iz domaće proizvodnje (CROSBI ID 632684)

Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa

Levak, Stefani ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Bažulić Štimac, Željka ; Cvrtila Fleck, Željka Kvaliteta usoljene srdele iz domaće proizvodnje // 7. MEÐUNARODNI SAJAM INOVACIJA U POLJOPRIVREDI, PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI I POLJOPRIVREDNOJ MEHANIZACIJI Biograd na Moru, Hrvatska, 09.05.2014-11.05.2014

Podaci o odgovornosti

Levak, Stefani ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Bažulić Štimac, Željka ; Cvrtila Fleck, Željka

hrvatski

Kvaliteta usoljene srdele iz domaće proizvodnje

Riba je iznimno važna u prehrani ljudi zahvaljujući svojim gastronomskim i nutritivnim vrijednostima. Tijekom povijesti razvijani su različiti načini konzerviranja ribe u svrhu očuvanja njene kvalitete. Jedna od najpoznatijih metoda konzerviranja ribe je soljenje. Cilj je ovoga rada bio opisati tehnologiju proizvodnje usoljenih srdela ulovljenih u slobodnom moru te utvrditi kemijski sastav i kakvoću usoljene srdele. Posoljena riba u pravilu sazrijeva na sobnoj temperaturi 3 - 4 mjeseca, ovisno o veličini i klimatskim prilikama, a barile treba držati na mjestu gdje ne dopiru sunčeve zrake. Riba posoljena u svibnju može se konzumirati u kolovozu, a zrela je za jelo kada se meso lako odvaja od središnje kosti i nije krvavo. Dobiveni rezultati ukazuju da je besprijekornost senzornih svojstava usoljene srdele ovisna o pravilnom postupanju s ribom nakon izlova te metodi obrade. Za dobivanje ovog autohtonog proizvoda, potrebno je koristiti kvalitetnu sirovinu (svježu ribu besprijekorne kakvoće), soliti je čistom solju pravilnim redoslijedom te skladištiti je u prikladnim uvjetima i redovito kontrolirati. Usoljena sitna plava riba tradicionalni je proizvod koji se može smatrati svojevrsnom varijantom „morskog pršuta“ koja je dio gastronomske ponude našeg podneblja.

kvaliteta; slane srdele; domaća proizvodnja

nije evidentirano

engleski

The quality of salted sardine from domestic production

nije evidentirano

quality; salted sardines; domestic production

nije evidentirano

Podaci o prilogu

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o skupu

7. MEÐUNARODNI SAJAM INOVACIJA U POLJOPRIVREDI, PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI I POLJOPRIVREDNOJ MEHANIZACIJI

poster

09.05.2014-11.05.2014

Biograd na Moru, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano