Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Pomološka svojstva i kakvoća ploda tradicionalnih sorata jabuke (CROSBI ID 225284)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Skendrović Babojelić, Martina ; Korent, Patrik ; Šindrak, Zoran ; Jemrić, Tomislav Pomološka svojstva i kakvoća ploda tradicionalnih sorata jabuke // Glasnik zaštite bilja, 37 (2014), 3; 20-27

Podaci o odgovornosti

Skendrović Babojelić, Martina ; Korent, Patrik ; Šindrak, Zoran ; Jemrić, Tomislav

hrvatski

Pomološka svojstva i kakvoća ploda tradicionalnih sorata jabuke

Istraživana su pomološka svojstva i kakvoća plodova najzastupljenijih tradicionalnih sorata jabuka sa područja općine Topusko. Determinacijom je utvrđeno da se radilo o plodovima sorata ‘Bobovec’, 'Božićnica', 'Citronka', ‘Lijepocvjetka' i 'Zlatna zimska parmenka'. Nakon provedenih fizikalnih i kemijskih analiza, utvrđeno je da se sorte značajno razlikuju po istraživanim svojstvima. Najveća masa, visina i širina ploda izmjerena je kod sorte ‘Lijepocvjetka’, a najmanja kod sorte ‘Bobovec’. Najveću tvrdoću ploda imala je sorta ‘Citronka’, a najmanju ‘Lijepocvjetka’. Plodovi ‘Zlatne zimske parmenke’ su imali najveći udio topljive suhe tvari, a plodovi ‘Božićnice’ najmanju. Plodovi sorata ‘Lijepocvjetka’, ‘Bobovec’ i 'Zlatna zimska parmenka' imali su značajno viši udio ukupnih kiselina u odnosu na plodove druge dvije sorte. Zbog različitosti pomoloških svojstava, kakvoće plodova i otpornosti na nepovoljne abiotske i biotske čimbenike, tradicionalne je sorte važno očuvati kao izvor genetske varijabilnosti te kao čimbenik bioraznolikosti područja u kojem rastu.

jabuka; genetska varijabilnost; pomološka svojstva; kakvoća ploda

nije evidentirano

engleski

Pomological characteristics and fruit quality traditional apple cultivars

nije evidentirano

apple; genetic variability; pomological characteristics; fruit quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37 (3)

2014.

20-27

objavljeno

0350-9664

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)