Sastav i nutritivna kakvoća masnih kiselina goveđeg i svinjskog mesa (CROSBI ID 632674)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Karolyi, Danijel ; Ožeg, Matija
hrvatski
Sastav i nutritivna kakvoća masnih kiselina goveđeg i svinjskog mesa
Analiziran je prosječan sastav i nutritivna vrijednost masnih kiselina (MK) svinjskog (n=12) i goveđeg (n=12) mesa (m.longissimus dorsi) iz sustava intenzivnog uzgoja. Sadržaj (g/kg) masti u svinjskom u odnosu na goveđe meso bio je 12, 26 prema 25, 37, dok su sadržaji (g/100g ΣMK) zasićenih, mononezasićenih i polinezasićenih MK (ZMK, MNMK i PNMK) iznosili: 38, 25 prema 44, 32, 39, 77 prema 42, 60 i 21, 99 prema 13, 09, uz sadržaj n-6 i n-3 PNMK 20, 75 prema 12, 13, odnosno 1, 19 prema 0, 66. Omjeri PNMK/ZMK i n-6/n-3, te indeks aterogenosti (AI) bili su 0, 57 i 0, 29, 17, 54 i 18, 41 te 0, 43 i 0, 60. Analizirano svinjsko meso bilo je nutritivno povoljnije s obzirom na manji (P<0, 01) sadržaj ukupne masti i ZMK, niži (P<0, 01) AI te viši (P<0, 01) udio PNMK i PNMK/ZMK omjer u usporedbi sa goveđim mesom. Glede n-6/n-3 omjera, obje su vrste mesa odstupale od nutritivnih preporuka.
svinjetina; govedina; masti; masne kiseline; nutritivna vrijednost
nije evidentirano
engleski
Composition and nutritional quality of beef and pork fatty acids
nije evidentirano
pork; beef; fat; fatty acids; nutritional value
nije evidentirano
Podaci o prilogu
339-342.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova: 51 hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma
Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-7878-49-8
Podaci o skupu
51. hrvatski i 11.međunarodni simpozij agronoma
poster
15.02.2016-18.02.2016
Opatija, Hrvatska