Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Isparljivi sastojci mesa janjadi iz različitih zemljopisnih područja (CROSBI ID 632655)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Krvavica, Marina ; Vnučec, Ivan ; Rogošić, Jozo ; Jug, Tjaša, Đugum, Jelena ; Radovčić Marušić, Nives Isparljivi sastojci mesa janjadi iz različitih zemljopisnih područja // Zbornik sažetaka, 51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 162-163

Podaci o odgovornosti

Krvavica, Marina ; Vnučec, Ivan ; Rogošić, Jozo ; Jug, Tjaša, Đugum, Jelena ; Radovčić Marušić, Nives

hrvatski

Isparljivi sastojci mesa janjadi iz različitih zemljopisnih područja

Isparljivi sastojci janjećeg mesa iz različitih zemljopisnih područja korišteni su u ovom istraživanju kao eventualni biomarkeri, odnosno poveznica između janjetine i florističkog pokrova određenog uzgojnog područja. U tu svrhu izvršene su analize isparljivih spojeva pečene janjetine porijeklom iz pet različitih područja (dalmatinsko zaleđe, otok Pag, Lika, otok Cres i Kupreško polje u BiH) na GC-MS (SPME metoda). Sva je janjad bila porijeklom od izvornih pasmina ovaca (dalmatinske pramenke, paške ovce, creske ovce, ličke pramenke i kupreške pramenke) iz prethodno navedenih uzgojnih područja. Analizom je utvrđeno 121 različitih isparljivih sastojaka u svih pet vrsta janjetine, od čega 88 u dalmatinske janjetine (DL), 52 u paške janjetina (PL), 70 u ličke janjetine (LL), 76 u creske janjetine (CL) i 66 u kupreške janjetine (KL). Najzastupljenija skupina isparljivih sastojaka bili su aldehidi (oko 50% ukupne površine vršnih područja, ovisno o vrsti janjetine), alkoholi (od 20 do 30% za sve skupine, osim KL koja je sadržavala u prosjeku 7, 7%) i ketoni (oko 10% za sve skupine, osim CL koja je sadržavala u prosjeku 5, 84%). Rezultati ovog istraživanja su uglavnom u skladu s relevantnim referencama u kojima se 2, 3-oktanedion, 3-metilindol (skatol), terpeni kao i dugolančani alkani i C- 7 aldehidi navode kao pouzdani markeri pašnjačkog uzgoja ovaca.

izvorne pasmine; ovce; profil arome; isparljivi spojevi; terpeni

nije evidentirano

engleski

Meat volatiles of lambs reared at different geographical areas

nije evidentirano

indigenous breeds; sheep; aromatic profile; meat volatiles; terpenes

nije evidentirano

Podaci o prilogu

162-163.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka, 51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma

Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-7878-52-8

Podaci o skupu

51. hrvatski i 11.međunarodni simpozij agronoma

predavanje

15.02.2016-18.02.2016

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija

Poveznice