Uporaba komercijalnih sokovnika u pripremi svježih sokova (CROSBI ID 632653)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Galić, Ante ; Pliestić, Stjepan ; Dunđer, Tea
hrvatski
Uporaba komercijalnih sokovnika u pripremi svježih sokova
Cilj istraživanja bio je utvrditi nutritivna i biološka svojstva selektiranih vrsta voća i povrća u svježem stanju i soka proizvedenog na centrifugalnom sokovniku od istih. Temeljem dobivenih rezultata utvrđeno je postoje li razlike u kemijskom sastavu obzirom na način prerade sirovine u sok. Sok je pripremljen od jabuke, naranče, mrkve i krastavca. Analizirana je suha tvar, ukupna kiselost, pH, topljiva suha tvar, sadržaj C vitamina, β karotena, ukupnih klorofila, ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida i antioksidacijska aktivnost u svježoj sirovini, kao i u soku proizvedenom od istih. Temeljem rezultata može se zaključiti kako prerada sirovina na centrifugalnom sokovniku nije negativno utjecala na nutritivnu i biološku vrijednost pripremljenog soka.
mrkva; jabuka 'Idared'; naranča; krastavac; svježi sok; kemijski sastav; nutritivna i biološka svojstva
nije evidentirano
engleski
The use of commercial juicers in preparation of fresh juices
nije evidentirano
carrot; apple 'Idared'; orange; cucumber; fresh juice; chemical composition; nutritional and biological characteristics
nije evidentirano
Podaci o prilogu
455-459.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma
Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-7878-50-4
Podaci o skupu
51. hrvatski i 11.međunarodni simpozij agronoma
poster
15.02.2016-18.02.2016
Opatija, Hrvatska