Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj temperature zraka tijekom konvekcijskog sušenja na kemijski sastav dehidriranog voća i povrća (CROSBI ID 632651)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Galić, Ante ; Pliestić, Stjepan ; Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Maletić, Iva Utjecaj temperature zraka tijekom konvekcijskog sušenja na kemijski sastav dehidriranog voća i povrća // Zbornik radova 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 465-469

Podaci o odgovornosti

Galić, Ante ; Pliestić, Stjepan ; Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Maletić, Iva

hrvatski

Utjecaj temperature zraka tijekom konvekcijskog sušenja na kemijski sastav dehidriranog voća i povrća

Analiziran je udio vitamina C, fenolnih spojeva i antioksidativne aktivnosti mrkve, celera i plodova jabuka sorti Granny Smith, Zlatni Delišes i Idared u suhim i svježim uzorcima s ciljem analize utjecaja procesa sušenja na koncentraciju istih. Plodovi namijenjeni za sušenje očišćeni su i rezani na ploške debljine 4 mm. Udio suhe tvari u svježim materijala kretao se od 11.67 % kod Zlatnog Delišesa, od 14.02 i 15.21 % kod Idareda i Granny Smitha, 10.42 % kod mrkve i 9.08 % kod celera. Sušenje je provedeno u konvekcijskom laboratorijskom sušioniku RETSCH TG 1, u tankom nepokretnom sloju, uz temperaturu zraka od 30 °C, 45 °C do 60 °C do konstantne mase. Brzina zraka za sušenje iznosila je 0.8–1.85 m/s, a vrijeme sušenja trajalo je od 3.5 h kod celera sušenog na 60 °C do 8 h kod odabranih sorti jabuka sušenih na 60 °C. Porast temperature radnog medija (zraka) iako značajno skraćuje vrijeme sušenja, također je utjecao na kemijski sastav uzrokovavši značajno smanjenje količine vitamina C, fenolnih spojeva i antioksidativne aktivnosti.

kemijski sastav; konvekcijsko sušenje; mrkva; celer; jabuke

nije evidentirano

engleski

The influence of air temperature during convective drying on the chemical composition of dried fruits and vegetables

nije evidentirano

chemical composition; convection drying; carrots; celery; apples

nije evidentirano

Podaci o prilogu

465-469.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma

Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-7878-50-4

Podaci o skupu

51. hrvatski i 11.međunarodni simpozij agronoma

poster

15.02.2016-18.02.2016

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)