Utjecaj procesnih uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost šećera iz kukuruzne silaže (CROSBI ID 632598)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Šibalić, Darijo ; Kuzmanović, Melita ; Planinić, Mirela ; Tišma, Marina ; Bucić-Kojić, Ana
hrvatski
Utjecaj procesnih uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost šećera iz kukuruzne silaže
U radu je istraživan utjecaj temperature ekstrakcije (T = 27 – 47 °C), omjera kruto- tekuće (L/S = 15 25 mL/g), broja okretaja tresilice (r = 100 - 200 rpm) i vremena trajanja ekstrakcije (t = 30 - 90 min) na ekstraktibilnost šećera iz kukuruzne silaže metodom odzivnih površina prema Box- Bhenkenovom planu pokusa. Ekstrakcija je provedena u vodenoj kupelji s tresilicom, a kao otapalo je korištena voda. Koncentracija šećera (glukoze, fruktoze, maltoze i ksiloze) u ekstraktima određivana je tekućinskom kromatografijom ultravisoke djelotvornosti (UHPLC). Procijenjen je utjecaj ispitivanih uvjeta ekstrakcije na ekstraktibilnost šećera te su određeni optimalni uvjeti ekstrakcije metodom odzivnih površina s obzirom na maksimalni udio analiziranih šećera u ekstraktima kukuruzne silaže. Provjera uspješnosti optimiranja provedena je usporedbom rezultata dobivenih metodom odzivnih površina i eksperimentalno dobivenih rezultata pri utvrđenim optimalnim uvjetima ekstrakcije.
kukuruzna silaža ; ekstrakcija šećera ; metoda odzivnih površina
nije evidentirano
engleski
Influence of solid-liquid extraction process conditions on extractability of sugars from corn silage
nije evidentirano
corn silage ; sugar extraction ; response surface methodology
nije evidentirano
Podaci o prilogu
115-115.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka
Podaci o skupu
XI. SUsret mladih kemijskih inženjera
poster
18.02.2016-19.02.2016
Zagreb, Hrvatska