Utjecaj transmembranskog tlaka na kakvoću vode obrađene nanofiltracijom (CROSBI ID 401604)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Rukavina, Matej
Habuda-Stanić, Mirna
Nujić, Marija
hrvatski
Utjecaj transmembranskog tlaka na kakvoću vode obrađene nanofiltracijom
Tlačni membranski procesi, prije svega nanofiltracija i reverzna osmoza, svrstavaju se u najmodernije tehnologije obrade vode, ponajviše zbog visoke separacijske učinkovitosti i ekološke prihvatljivosti. Riječ je o ionskim/molekulskim separacijama koje pripadaju tercijarnim postupcima obrade voda. Time membranske tehnologije postaju sve konkurentnije pri izboru optimalnih tehnologija pročišćavanja voda. U ovom raduOvim radom praćena je kakvoća vode obrađene nanofiltracijom u ovisnosti o transmembranskom tlaku. Učinkovitost obrade praćena je određivanjem vrijednosti parametara pokazatelja kakvoće vode za ljudsku potrošnjupiće prije i nakon obrade. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da porastom primijenjenog transmembranskog tlaka membrana slabije zadržava pojedine filtrirane komponentetvari. Unatoč smanjenju faktora separacije porastom transmembranskog tlaka nanofiltracija je vrlo učinkovita metoda obrade vode.
membranski procesi ; nanofiltracija ; obrada vode za piće
nije evidentirano
engleski
Effect of transmembrane pressure on Water Quality during nanofiltration
nije evidentirano
membrane processes ; nanofiltration ; drinking water treatment
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
18.02.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek